reklama

František v kázání pod širým nebem v Sofii vyzval k "revoluci charity" založené na boží lásce, která inspiruje všechny lidi, aby se přičinili o společné blaho. "Tato láska nám umožňuje sloužit chudým a stát se protagonisty v revoluci charity a služeb, schopnými odolat patologiím konzumního a povrchního individualismu," citovala jej AP.

Hlava katolické církve byla naposledy v Bulharsku v roce 2002, tehdy jí byl papež Jan Pavel II. Cílem třídenní Františkovy cesty do Bulharska a Severní Makedonie je mimo jiné zlepšit vztahy s tamními ortodoxními církvemi. V pondělí má na programu návštěvu města Rakovski v centrální části Bulharska, kde se zúčastní prvního svatého přijímání 200 místních katolických dětí.

Do Sofie papež dorazil dopoledne, na letišti ho přivítali mimo jiné apoštolský nuncius, arcibiskup Anselmo Guido Pecorari a bulharský premiér Bojko Borisov. Následně pontifex zamířil do prezidentského paláce, kde před zástupci vlády mimo jiné prohlásil, že by Bulhaři neměli zavírat oči ani srdce těm, "kteří klepou na jejich dveře". Migranti podle něj utíkají před válkou, konflikty a hroznou chudobou, aby našli "bezpečí a příležitost".

Hlava katolické církve zároveň při setkání s Borisovem a dalšími bulharskými činiteli vyjádřila znepokojení nad vylidňováním Bulharska a vyzvala ke snaze zastavit emigraci mladých a bojovat proti "demografické zimě". Podle papeže Bulharsko za 30 let přišlo o dva miliony občanů. Organizace spojených národů uvádí, že populace této balkánské země ležící u Černého moře, aktuálně na sedmi milionech obyvatel, klesá nejrychlejším tempem na světě v důsledku emigrace, slabé porodnosti a úmrtnosti, která převyšuje evropský průměr.

Bulharská středopravá vláda zastává odmítavý postoj k migrantům, prosazuje například zřízení uprchlických center mimo území unie a odmítla se připojit ke globálnímu paktu OSN o migraci.

Papež František, který se po celou dobu svého pontifikátu zasazuje o vstřícnější postoj vůči migrantům, v pondělí by měl navštívit uprchlické centrum na předměstí Sofie. V něm jsou zejména běženci ze Sýrie a z Iráku.

Na programu má též setkání s pravoslavným patriarchou Neofitem. Nejvyšší představitelé pravoslavné církve v Bulharsku ale předem oznámili, že se nezúčastní modliteb ani bohoslužeb s papežem. Minulý měsíc pravoslavná církev v Bulharsku vysvětlila tento postoj mimo jiné tím, že pozvání pro papeže vydaly státní úřady. Naznačila tak, že jí byla v plánování Františkovy návštěvy přisouzena jen druhořadá role.

Premiér Borisov věnoval papeži několik darů, včetně jednoho kuriózního - dal mu též bulharský jogurt. Borisov to podle AP vysvětlil tím, že se doslechl, že papež poprvé slyšel o Bulharsku jako dítě v rodné Argentině, když mu babička dala bulharský jogurt.