Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruské a syrské letectvo drtí radikály v Sýrii, vojenskou operaci chystá Turecko

Bojová letka RF v Sýrii
Bojová letka RF v Sýrii
Foto: mil.ru

Letadla a vrtulníky syrské a ruské armády pokračovaly šestým dnem v útocích na severozápadě Sýrie. Jak dnes oznámila exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), letadla bombardují cíle v provincii Idlib a Hamá. Podle zdrojů agentury DPA přišlo za tu dobu o život na sedm desítek lidí. Násobí to obavy ze zahájení ofenzivy proti radikálním skupinám a oponentům syrského režimu, kteří v těchto oblastech působí. Turecký viceprezident Fuat Oktay dnes oznámil, že Turecko a Rusko znovu jednají o vyslání svých vojáků k syrsko-turecké hranici, do oblasti Tall Rifaatu.

Podle tureckého ministerstva obrany v sobotu při útocích kurdských milicí padli čtyři turečtí vojáci a dva byli zraněni. Tall Rifaat je na severu syrské provincie Halab (Aleppo) a je pod kontrolou Kurdů, které chce Turecko od své hranice vytlačit. Oktay dnes řekl, že turecká armáda bude pokračovat v operacích, dokud nebude hranice bezpečná. Turecko s Ruskem se už v minulosti dohodly na společných hlídkách, které měly přispět ke klidu v pohraničí.

Podle SOHR nařídila syrská armáda vyslat další vojáky a zbraně na bojiště v severozápadní Sýrii. Syrská agentura SANA tvrdí, že "teroristické organizace" plánují útoky a chtějí stupňovat "nepřátelské operace".

Warning: The video contains harsh scenes..The first moments of the double airstrike targeting our White Helmets team in western #Idlib this afternoon, and the injury of the volunteer Mohammed Shawwa and his subsequent death from his wounds. RIP, Hero. #Syria pic.twitter.com/dfp49wIXSN

— The White Helmets (@SyriaCivilDef) 4. května 2019

Syrské a ruské letectvo zahájily nálety v úterý a podle SOHR jde o nejprudší boje za několik měsíců. Syrský konflikt trvá osm let a Idlib je poslední oblastí, kde se koncentrují radikální skupiny. Nejsilnější z nich je Haját Tahrír aš-Šám (HTS), blízká teroristické síti Al-Káida. Damašek a Moskva své armádní operace označují za boj proti extremistům.

Podle OSN od února kvůli bojům v Hamá a Idlibu přišlo o střechu nad hlavou téměř 140.000 lidí. Humanitární organizace se obávají, že ofenziva vyvolá humanitární katastrofu. V Idlibu žijí asi tři miliony lidí, z nichž polovina jsou uprchlíci, kteří tam přesídlili z jiných částí Sýrie.

Rusko a Turecko se loni dohodly na zřízení nárazníkového pásma, které mělo od sebe navzájem oddělit syrské jednotky a oddíly radikálů. Dohoda byla uzavřena s cílem odvrátit hrozící syrskou vládní ofenzivu. Opozice, za kterou stojí Turecko, podle agentury DPA obviňuje Rusko, že tuto dohodu neplní.

Témata:  Sýrie Syrská krize ruské angažmá v Sýrii

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.