reklama

Ruský deník Soběsednik přinesl rozhovor s bývalým ruským vojákem, který se nechal najmout jako nájemný žoldák pomocí kontraktu. Z konfliktu se vrátil, ovšem vzpomínky na nelítostný konflikt mu zůstanou do konce života.

Alexandr, jak je přezdívám, i když se nejedná o jeho pravé jméno, je bývalý důstojník ruského dělostřelectva, který potřeboval peníze na zaplacení svého bydlení.

„V okamžiku, kdy podepíšete kontrakt, tak víte, že se jedná o bezcenný kus papíru,“ uvedl žoldnéř. Za válčení v Sýrii dostával v přepočtu 200 000 rublů (cca 70 000Kč) měsíčně. Jedná se o směšnou částku oproti platu, který pobírají američtí nájemní vojáci a který dosahuje až 23 000 USD (téměř půl miliónu korun) měsíčně.

Pro Alexandra se i tak jednalo o skvělé peníze ve srovnání s bídnými podmínkami života v Rusku a jak uvedl, podobné peníze by si vydělal jedině jako vzdělaný úředník v Moskvě, ale nikdy jako obyčejný voják.

Mnohem horší však byly materiální podmínky. Výstroj a výzbroj musel mít vlastní a nemohl mít ani mobil. Vojáci si totiž fotili místa akce a fotky sdíleli na sociálních sítích, což ohrožovalo jejich mise.

Ještě mnohem horší bylo stravování. Veškerá potrava se skládala pouze z rýže, těstovin a konzerv. Nic jiného nikdy neměli a navíc v tak malém množství, že ve válečných podmínkách se nedalo na stravě vydržet déle než šest měsíců.

Válečné angažmá Alexandra zbavilo veškerých iluzí. Po šesti měsících se vrátil domů a zaplatil půjčku na bydlení, ale do války se již vrátit nehodlá, voji hlavní misi totiž splnil. Jejím cílem bylo přežít.