reklama

"Naléhavě vyzýváme Turecko, aby prokázalo zdrženlivost, respektovalo svrchovanost práv Kypru v jeho výlučné ekonomické zóně a zdrželo se jakýchkoli nelegálních kroků, na něž bude EU náležitě reagovat v plné solidaritě s Kyprem," uvedla v sobotu Mogheriniová.

Kyperské ministerstvo zahraničí označilo vyslání tureckých lodí za porušení mezinárodního a evropského práva i svrchovanosti Kyperské republiky. Podle místních médií se kyperský prezident Anastasiadis chystá záležitost předložit na čtvrtečním neformálním summitu EU v Rumunsku.

Na prohlášení Mogheriniové a kyperské vlády dnes reagoval turecký ministr obrany Hulusi Akar, který prohlásil, že Ankara je jako "garantská země" povinna hájit zájmy lidu Severokyperské turecké republiky.

Ta vznikla na severu ostrova, když tam v roce 1974 Turecko vyslalo vojáky v reakci na pokus nacionalistických kyperských Řeků o převrat. V jižní části ostrova je mezinárodně uznávaná Kyperská republika, která je od roku 2004 členem EU. Severokyperskou republiku uznává jen Turecko.

Ministr Akar dnes také podle turecké státní agentury Anadolu vyzval Řecko, aby mělo "zdravý rozum". Energetické zdroje v Egejském moři a východním Středomoří by podle tureckého ministra měly sloužit jako "most k míru, dialogu a vzájemné spolupráci".

Turecko je už několik let ve sporu s Aténami a řeckou částí Kypru kvůli těžbě v moři u jižního pobřeží Kypru, kde už provádí průzkumné vrtymimo jiné italská společnost ENI, francouzský Total či americký koncern Exxon Mobil. Ankara tvrdí, že z těžby plynu v této oblasti by měli profitovat i obyvatelé Severního Kypru.

Podle řeckého deníku Kathimerini vyplula z tureckého přístavu Antalya v pátek ráno turecká loď Fatih s vrtnou plošinou doprovázená několika dalšími plavidly a ve východním Středomoří se podle kyperských médií chystá provádět průzkumné vrty až do začátku září. Zatím není jasné, zda s nimi začne ve výlučné ekonomické zóně (EEZ), nebo jen poblíž, uvedl v sobotu deník Kathimerini.