Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Unikla důležitá informace: Turecko EU potřebuje. Erdogan jen blafuje?

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Ankara/Berlín – Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opakovaně pohrozil, že pokud EU nedodrží svou část dohody a neudělí Turecku bezvízový přístup, celá dohoda o uprchlících padne. Jak ale ukazuje uniklá diplomatická komunikace, EU Erdoganovi jeho postoj nevěří. Informoval o tom bruselský server Politico.

Erdogan blafuje

Server s odkazem na uniklou komunikaci mezi Uwe Corsepiusem, poradcem německé kancléřky Angely Merkelové, a britským diplomatem v Berlíně tvrdí, že je podle EU postoj prezidenta Erdogana pouze blafování.

„Uwe Corsepius mi dnes řekl, že EU má zůstat v klidu," hlásil britský diplomat 13. května do Londýna. „Ačkoliv by Erdogan teoreticky pořád mohl být schopen způsobit nárůst počtu uprchlíků, jeho hrozby jsou jen vychloubáním. V Erdoganových strategických zájmech stále je udržet vztahy s EU funkční."

Podle serveru byl pravděpodobným autorem této zprávy Sebastian Wood, britský velvyslanec v Berlíně. Uwe Corsepius je pak podle serveru klíčovou osobu v rámci politiky Angely Merkelové a do jednání s Tureckem byl značně zapojen.

Turecko EU potřebuje

Server podotýká, že tato komunikace proběhla před navýšením napětí mezi Berlínem a Ankarou kvůli rozhodnutí německého parlamentu prohlásit masakr Arménů Ottomanskou říší v roce 1915 za genocidu.

„I tak ale tato komunikace pomáhá vysvětlit mírné reakce Merkelové na neustálé provokace Ankary. Naznačuje to, že Berlín došel k závěru, že Erdogan Evropu potřebuje stejně, jako Evropa potřebuje Turecko."

Podle tohoto diplomata Corsepius také uvedl, že vstup do EU a zrušení víz pro Turecko zůstává strategickým cílem. Strategií Berlína by podle komunikace mělo být prodloužení celého procesu, které by umožnilo uklidnění situace na obou stranách. „Můžeme to udržet pod kontrolou," měl dodat Corsepius.

Další ústupky pro Turecko?

Z komunikace ale také podle serveru vyplývá, že pokud by se situace vyhrotila, Berlín by byl ochoten učinit Turecku další ústupky. „Navzdory tvrdému postoji pro veřejnost se tu objevují náznaky, že by v extrémním případě Němci byli ochotni učinit pro zachování dohody EU/Turecko další ústupky," píše se ve zprávě.

Jak se zde také dále naznačuje, to by mohlo znamenat i kompromis ohledně formulace protiteroristického zákona, který je v současnosti hlavním předmětem sporu mezi EU a Tureckem. To je obviňováno z toho, že protiteroristického zákona zneužívá k umlčování nepohodlné opozice a novinářů.

Témata:  EU Turecko Německo Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.