Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čína se mstí Česku? V zahraničí to opět vře!

Peking
Peking
Foto: Pixabay

I v Tibetu zaujala čínská pomsta Česku za jednání pražského primátora Zdeňka Hřiba. Podle tamních médií přispělo k odvetě i březnové setkání s představitelem tibetské exilové vlády. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček pražské Piráty nařkl z poškozování zájmů České republiky.

Server Tibet Sun se snaží pohlížet na dění v Číně jinou perspektivou než státní zpravodajská agentura Xinhua nebo televize CCTV. I proto jej zaujala čínská odveta za aktivity pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti).

Když počátkem března navštívil Česko premiér tibetské exilové vlády Lozang Sanggjä, pokusil se setkat s vrcholnými politickými představiteli. Zatímco vláda, která se podle serveru Tibet Sun snaží ještě zlepšit vztahy s Čínou, setkání odmítla, primátor Hřib měl „odvahu“ se Sanggjou sejít.

Podle tibetského serveru šlo o jasný vzkaz od Pirátů, Čína však pro takovou „neposlušnost“ od zahraničního partnera, který projevuje zájem podílet se např. na projektu nové Hedvábné stezky, nemá pochopení. Piráti však svůj postoj vysvětlili.

„Lidské bytosti jsou důležitější než peníze. To je náš jasný vzkaz české vládě. Podporujeme aktivisty za lidská práva i utlačované, kteří brání svá práva nejen symbolicky, ale i aktivně,“ řekl serveru Tibet Sun ústavní právník a kandidát Pirátské strany v květnových eurovolbách Lukáš Lev Červinka.

Tibet Sun však konstatuje, že čínská odveta má i reálnou podobu, která vyšla najevo během návštěvy prezidenta Miloše Zemana v Číně, která se uskutečnila během minulého týdne. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček zveřejnil v souvislosti s ní vzkaz Pirátské straně, v níž ji obvinil z „poškozování národních zájmů a pomoci zahraničnímu byznysu“.

Toto přesně platí pro pražské Piráty v čele s primátorem Hřibem. https://t.co/8dMyqouIl1

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) 28. dubna 2019

„Kterou zemi zneuctí v rozporu s oficiální českou zahraniční politikou pražští Piráti v čele s primátorem Hřibem příště? Uznají nezávislost Katalánska? Okupaci Krymu? Nebo snad oddělení Severního Irska od Velké Británie?“ ptal se Ovčáček vzápětí na Twitteru.

Podle Tibet Sunu může za čínskou odvetu, jejíž obětí má být např. PKF – Prague Philharmonia, právě primátor Hřib, který Čínu podráždil nejen svým setkáním s tibetským exilovým premiérem, ale také návštěvou Tchaj-wanu.

Témata:  Tibet Čína Jiří Ovčáček Česká republika

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 10:38

Trump tvrdí, že by Evropa měla dávat Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy