Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čaputová získala ocenění Evropská osobnost roku

Zuzana Čaputová
Zuzana Čaputová
Foto: Facebook

Budoucí slovenská prezidentka Zuzana Čaputová získala ocenění Evropská osobnost roku. Informoval o tom dnes slovenský server SME.sk. Titul političce udělila zpravodajská stanice Euronews a Evropský podnikatelský summit (EBS), které při pondělní slavnosti vyznamenaly několik evropských osobností za mimořádný úspěch v oblasti politiky, obchodu a inovací.

Čaputová na twitteru uvedla, že je oceněním poctěna a že pro ni bude inspirací pro její budoucí práci. Mezi nominovanými na Evropskou osobnost roku byla i mladá švédská ekologická aktivistka Greta Thunbergová a bývalý francouzský fotbalista a vyslanec Dětského fondu OSN (UNICEF) Lilian Thuram.

Evropským lídrem roku byl oceněn předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Mezi podnikateli pak byli vyznamenáni Vincent Zimmer a Markus Krassler, autoři projektu Kiron, který zajišťuje uprchlíkům přístup k vyššímu vzdělání. V kategorii byl nominován i český podnikatel Oliver Dlouhý, zakladatel cestovního serveru Kiwi.com.

Evropským inovátorem roku se stal Yvan Bourgnon, zakladatel asociace na ochranu oceánů The Sea Cleaners.

O oceněních rozhodla pětičlenná porota, ve které zasedala mimo jiné šéfredaktorka stanice Euronews a prezident podnikatelské konfederace BusinessEurope.

Témata:  Slovensko Zuzana Čaputová

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy