Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Němci se přepočítali. Daně nepřinesou tolik, co čekali

Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Německá vláda bude mít do roku 2023 k dispozici o 74,1 miliardy eur (1,9 bilionu Kč) daňových příjmů méně, než ještě na podzim loňského roku očekávala. Ukazuje to její prognóza, kterou dnes v Berlíně představil ministr financí Olaf Scholz (SPD). Koaliční vláda konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie (SPD) tak bude zřejmě muset lépe zvažovat některé své výdaje, pokud bude chtít nadále udržet vyrovnaný rozpočet.

Kvůli zpomalující ekonomice musí německá vláda už letos počítat s tím, že na daních vybere o 5,9 miliardy eur méně, než čekala. Příští rok má pak rozdíl činit už 12,5 miliardy eur. Ještě výraznější - celkem 124,3 miliardy eur do roku 2023 - je propad při započtení financí, o které přijdou také spolkové země a obce.

I tak by se ale v absolutních číslech mělo na daních vybrat ještě více než v každém z uplynulých roků, kdy daňové příjmy překonávaly rekordy. Ještě v roce 2017 díky nim německé veřejné finance skončily celkově s přebytkem 36,6 miliardy eur, který byl nejvyšší od znovusjednocení země v roce 1990.

Nyní si ale německá vláda, která pro své politické záměry počítala s výrazně vyššími daňovými příjmy, bude muset podle pozorovatelů dát větší pozor, aby se nevrátila k rozpočtovým deficitům. Těm se spolkové republice daří vyhýbat už od roku 2014, kdy se toho podařilo dosáhnout poprvé od roku 1969.

V očekávání zpomalujícího růstu ekonomiky už Scholz svým vládním kolegům nařídil rozpočtovou disciplínu a lepší hodnocení priorit jednotlivých záměrů. S nižšími výdaji, než pro svůj resort požadovala, se musela smířit například ministryně obrany Ursula von der Leyenová (CDU).

Přední německé ekonomické instituty pro letošek očekávají růst německé ekonomiky o 0,8 procenta. Ještě loni na podzim přitom odhadovaly 1,9 procenta.

Témata:  Německo ekonomika daně EUR (euro)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy