Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spor USA a KLDR: Severokorejcům zabavili loď

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Spojené státy zabavily severokorejskou nákladní loď, kterou KLDR používala k nelegálnímu vývozu uhlí. Informovalo o tom dnes americké ministerstvo spravedlnosti. Plavidlo původně zadržely už v dubnu 2018 indonéské úřady i s 25člennou posádkou a s nákladem 25.000 tun uhlí. Jeho vývoz Severní Koreji zapovídají sankce OSN, které byly uvaleny kvůli tamějšímu jadernému a zbrojnímu programu.

Nákladní loď Wise Honest vplula před rokem do indonéských vod, kde podle indonéských médií měla náklad uhlí přeložit na jiné plavidlo. Konečným kupcem měla údajně být jihokorejská společnost.

Praxe, kdy jihokorejské firmy navzdory zákazu dovážejí uhlí z KLDR, je poměrně běžná. Loni jihokorejský celní úřad informoval o třech takových případech.

Zrušení sankcí na obchodování s kovy a dalšími surovinami, luxusním zbožím, mořskými plody, jakož i sankcí na vývoz uhlí či dovoz ropy a ropných produktů požadovala Severní Korea během letošního únorového summitu v Hanoji.

Jednání mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a vůdcem KLDR Kim Čong-unem ale skončila bez dohody. Vztahy mezi Washingtonem a Pchjongjangem se dál zkomplikovaly minulý týden, kdy KLDR provedla první zkoušku balistické střely od listopadu 2017.

Témata:  USA Severní Korea lodní doprava

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy