Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mučení uprchlíků? Zpráva odhaluje šokující praktiky německých úřadů

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Výbor pro boj proti mučení Rady Evropy ve čtvrtek obvinil německou policii z týrání afghánského muže, který byl deportován. Než k tomu došlo, policisté mu prý stiskly genitálie a dusila ho. Není to ale jediný problém, který experti německé policii vyčítají, upozornila stanice Deutsche Welle.

Výbor pro prevenci mučení (CPT) ve zprávě varoval, že špatné zacházení – jako mačkání genitálií – je technika, která je jednak nepřiměřená a také naprosto nevhodná.

Zpráva se zaměřila na charterový let ze dne 14. srpna 2018, který dopravil 46 Afghánců z Mnichova do Kábulu jménem Frontexu poté, co byly žádosti migrantů o azyl zamítnuty. Na palubě byli také tři zástupci CPT, spolu se zhruba 100 německými policisty, z nichž šest hlídalo jednoho afghánského muže.

Ve zprávě se uvádí, že deportace byla z velké části prováděna profesionálně, ale dva muži se bránili tomu, aby byli posláni zpět do Afghánistánu, proto byli na palubu letadla odveden s pouty na rukou i nohou.

Když jeden z mužů s policií ani v letadle nepřestával bojovat, jeden důstojník paží zatlačil na Afgháncův krku, takže deportovaný muž lapal po dechu, zatímco druhý si ho připoutal k židli a několikrát stiskl jeho genitálie.

"CPT se domnívá, že při jakékoli použití síly nesmí být dotyčné osobě způsobena asfyxie," uvádí se ve zpráva.

Německo by mělo „podniknout okamžité kroky“

CPT doporučil, aby německé úřady „podnikly okamžité kroky k ukončení aplikace těchto dvou technik eskortními důstojníky Federální policie“. Německo ve své odpovědi uvedlo, že předalo doporučení federální policii, která by měla přijmout potřebná opatření.

34stranová zpráva CPT zároveň podle stanice DW kritizuje krátkou dobu, která někdy následuje mezi odmítnutím žádosti o azyl a samotným vyhoštěním. Výbor tvrdí, že je nezbytné, aby lidé měli čas psychologicky zpracovat svou situaci, i když jsou zadržováni a čekají na vyhoštění. Výbor také uvedl, že neúspěšní žadatelé o azyl někdy dostali oznámení o deportaci jen týden předem.

Bavorské úřady oponují, že lidé ve vazbě nepotřebují znát přesné datum jejich vyhoštění, protože skutečnost, že jsou ve vazbě, jasně ukazuje, že budou vyhoštěni brzy.

CPT také upozorňuje, že sedm lidí bylo v letech 2017 až 2018 navráceno do vlasti, i když jejich odvolání proti vyhoštění ještě nebylo vyřízeno. Německo a Afghánistán podepsaly v roce 2016 dohodu o vyhoštění Afghánců, jejichž žádosti o azyl byly zamítnuty. Rozhodnutí o vyhoštění Afghánců je přesto kontroverzní  vzhledem k násilí a nepokojích v Afghánistánu.

Témata:  uprchlíci migrace Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.