Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko je jednou z nejhorších zemí světa? V tomhle žebříčku jsme totálně propadli

protest taxikářů proti Uber (Praha, 9.2.2018)
protest taxikářů proti Uber (Praha, 9.2.2018)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

I evropští zástupci si překvapivě najdou místo v celosvětovém žebříčku zemí s nejhoršími řidiči. Mezi asijské a africké země zařadil zahraniční server Stuff i Španělsko nebo Itálii, bohužel také Česko. Místo nám zajistili pražští taxikáři.

Novozélandský zpravodajský server Stuff zveřejnil v tomto týdnu celosvětový žebříček zemí s nejhoršími řidiči. Po bok řady exotických států, především z Asie, do něj bylo zařazeno také Španělsko nebo Itálie, a bohužel také Česká republika.

Česko dostala do žebříčku pouze specifická skupina řidičů, na kterou s oblibou nadávají i místní. Jde o pražské taxikáře. Autor žebříčku proto zdůrazňuje, že místo v žebříčku „není zásluhou řidičů z řad běžných obyvatel“, kteří podle něj za volantem „nijak nevybočují z průměru“.

Pražské taxikáře naopak doslova označil za šílence. Podle autora se řídí mottem, že čím rychleji dostanou opilé baťůžkáře zpátky do hostelu, tím dřív se mohou vrátit do města zkasírovat dalšího pasažéra. „To má za následek jedno z nejbláznivějších řízení, které jsem viděl,“ uzavírá autor článku své vysvětlení.

Podle údajů pražského magistrátu působí v hlavním městě 9800 taxikářů. Poslední dobou na sebe upozorňují především protesty proti alternativním taxislužbám Uber a Taxify, v jejichž službách působí další tři tisícovky šoférů. Sami taxikáři přitom mají nechvalně známou pověst, důvodem jsou předražené ceny, které účtují převážně zahraničním turistům.

Z evropských států se do žebříčku zahraničního serveru Stuff dostalo už jen Španělsko a Itálie. Španělé si místo zasloužili rychlou jízdou na silnicích, Italy pak novozélandské médium označilo za nekompetentní a bezohledné řidiče. Dále se umístila řada asijských zemí, kde se zpravidla jezdí na červenou a pravidla silničního provozu nikomu nic neříkají.

V loňském roce vyšetřovala Policie ČR téměř 105 tisíc dopravních nehod. Zahynulo při nich 565 osob, což představovalo meziroční nárůst o 63 obětí (12,5 %). Navýšil se i počet těžce a lehce zraněných účastníků dopravních nehod. Ubylo alespoň tragických nehod nákladních vozidel a cyklistů.

Témata:  taxi doprava Praha

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy