reklama

Na možný Babišův střet zájmů loni upozornila nevládní organizace Transparency International. Premiér podle jejího právního názoru i po vložení své firmy Agrofert do svěřenských fondů může holding ovlivňovat, zároveň má jako předseda vlády vliv i na jednání o podobě evropského rozpočtu a o rozdělování evropských dotací v Česku.

Babiš, jehož Hnutí Ano je favoritem nadcházejících Evropských voleb, jakákoli pochybení opakovaně odmítá a připomínky věci v českých i zahraničních médiích označuje za štvavou politickou kampaň.

Na základě popudu TI začala Evropská komise situaci prověřovat. Její právní služba už loni na podzim došla k závěru, že Babiš ve střetu zájmů je, neboť může Agrofert i nadále ovlivňovat a jako předseda vlády má zároveň vliv i na jednání o rozpočtu i dotacích.

Podle Zdechovského, který je v eurovolbách dvojkou na kandidátce KDU-ČSL, je dobře, že komise si nechává předkládat veškeré informace o možném střetu zájmů českého premiéra a věci věnuje "obrovskou pozornost. "Věřím i proto, že výsledek auditu bude nezávislý a naprosto nezpochybnitelný," míní europoslanec.

O situaci kolem auditů hovořil komisař Oettinger v polovině dubna za zavřenými dveřmi na jednání kontrolního výboru europarlamentu. Uvedl tam, že první dvě z několika auditních zpráv dostane česká strana v polovině května k vyjádření, třetí pak bude zřejmě ještě o něco později. Praha má dva měsíce na reakci, zjištění auditu tak nebudou zveřejněna před volbami do Evropského parlamentu na konci tohoto měsíce.