reklama

Podle rozhodnutí výboru by měl Kiska zaplatit pokutu ve výši tří měsíčních platů. Mzda hlavy státu včetně náhrad přesahuje částku 13.000 eur (334.750 korun) měsíčně, Kiska od nástupu od úřadu v roce 2014 plat rozdává rodinám v nouzi.

"Je mu uložená pokuta za to, že v oznámení veřejného funkcionáře neuvedl závazek, který mu, podle většiny v (parlamentním) výboru vznikl tím, že za něj KTAG dělala kampaň," uvedl Róbert Puci, poslanec nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie a místopředseda parlamentního výboru pro neslučitelnost funkcí, který hlasy koaličních poslanců a poslance krajně pravicové strany Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko o pokutě rozhodl.

"Prezident Andrej Kiska nikdy neměl závazek vůči KTAG, což je veřejně dostupná informace v registru účetních závěrek. Jde tedy o jasné a politické rozhodnutí," uvedl v reakci Kiskův mluvčí Roman Krpelan.

Předseda zmíněného parlamentního výboru a poslanec opoziční strany Svoboda a solidarita Vladimír Sloboda tvrdil, že v řízení o uložení pokuty nebylo prokázáno, že by hlavě státu vznikl závazek vůči KTAG.

Případ souvisí s financováním Kiskovy prezidentské kampaně firmou KTAG před prezidentskými volbami v roce 2014. Firma tyto výdaje zahrnula do účetnictví, kvůli čemuž musela doplatit daně a čelí vyšetřování. Policie v této daňové kauze dříve obvinila jednoho z jednatelů KTAG.

Kiska, kterému v polovině června skončí pětileté funkční období, plánuje zůstat v politice. V dubnu oznámil, že založí vlastní politickou stranu.