reklama

Zeman hned na úvod projevu zmínil, že chce připomenout tři výročí. "První a nejdůležitější, devátého května oslavil pan prezident Áder šedesáté narozeniny. Ještě jednou blahopřeji," uvedl.

"Druhé, smutné výročí je, blíží se pět set let od bitvy u Moháče, kde padnul ve dvaceti letech král český a král uherský Ludvík. Moje žena se na to bojiště jela dnes podívat. A tehdy Osmanská říše představovala jakousi invazní vlnu, která byla zastavena až 1681 v bitvě u Vídně. Od té doby tato vlna ustupovala. Nicméně v posledních letech nabyla nových podob a já si myslím, že můžeme shledávat jistou analogii právě s migrační vlnou," pokračoval.

Třetí výročí je, že už sedm let nebyl český prezident v Maďarsku, a přitom on sám Maďarsko považuje za čestného souseda.

Následně Zeman vyjádřil svoji solidaritu s Maďarskem jako "s obráncem evropské kultury". "Řekl jsem panu prezidentovi Áderovi, že jako příklad eroze evropské kultury uvedu Francii a její dotazník pro francouzské veřejné školy. Jak možná víte, z tohoto dotazníku byla vyškrtnuta slova otec a matka a nahrazena slovy rodič číslo jedna a rodič číslo dvě," uvedl.

"Ponechávám stranou, zda by rodiče soupeřili o to, kdo je číslo jedna a kdo je číslo dvě, ale slova táta a máma jsou nejkrásnější slova ne jenom v dětském životě, a já proto pokládám za naprosté zvěrstvo takové multikulturní experimenty bez ohledu na to, která země je aplikuje," dodal Zeman.