Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brousí si zuby na vysokou pozici v EU? Merklová promluvila

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Německá kancléřka Angela Merkelová dnes ukončila spekulace o tom, že by v budoucnu mohla přejít na některý z vysokých postů v rámci Evropské unie. Až skončí v čele německé vlády, nebude připravena přijmout žádný další politický úřad. Řekla to v Berlíně po setkání s nizozemským premiérem Markem Ruttem.

O možnosti, že by se Merkelová stala eurokomisařkou nebo zastávala jinou významnou roli v rámci Evropské unie, se v Německu začalo mluvit po rozhovoru, který čtyřiašedesátiletá politička dala listu Süddeutsche Zeitung. Řekla v něm, že se chce do budoucna ještě s větším nasazením angažovat v Evropě.

"Rozhovor jsem dala jako německá kancléřka a myslím, že je důležité, abych jako německá kancléřka spíše zesílila, než utlumila své snahy o dobrou a fungující Evropu," uvedla dnes Merkelová. Jinak podle ní platí to, co už říkala dříve, tedy že nebude k dispozici pro žádnou další politickou funkci. Je přitom jedno, kde by taková funkce byla.

Merkelová je německou kancléřkou už od roku 2005. Ve funkci by ráda vydržela ještě do konce volebního období v roce 2021. Pak už znovu nebude kandidovat ani do parlamentu.

Témata:  Angela Merkelová Německo EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.