reklama

Tlak na rezignaci Mayové v posledních týdnech zesílil hlavně kvůli její vytrvalé snaze prosadit parlamentem již třikrát odmítnout dohodu o brexitu. Konzervativ utrpěli začátkem měsíce těžké ztráty v místních volbách v Anglii a v Severním Irsku a drtivou porážku jim předpovídají i průzkumy před volbami do Evropského parlamentu, které se v Británii konaly ve čtvrtek.

Tlak na rezignaci premiérky v posledních týdnech sílí, a to zejména kvůli její vytrvalé snaze prosadit parlamentem již třikrát odmítnutou dohodu o brexitu. Ve snaze získat na svou stranu labouristickou opozici Mayová slíbila významné ústupky, včetně možnosti hlasování o případném dalším referendu ohledně setrvání Británie v EU. To ovšem popudilo řadu vlivných členů konzervativní strany, ve středu kvůli tomu kabinet opustila Andrea Leadsomová, která za vládu vytvářela agendu dolní komory parlamentu.

Výbor 1922, který sdružuje konzervativní poslance bez vládních funkcí, tedy většinu zákonodárců zvolených za tuto stranu, může ohledně dalšího setrvání Mayové v čele vlády sehrát klíčovou roli. Jeho členové totiž mohou změnit stranická pravidla a umožnit hlasování o vyslovení důvěry v šéfku strany, i když dosud takové hlasování mohlo proběhnout jen jednou za 12 měsíců. Loni v prosinci Mayová toto hlasování přestála, a její odvolání by tedy bylo možné nejdříve za půl roku. Pokud však výbor pravidla změní, může o dalším osudu Mayové rozhodnout okamžitě.

Výbor 1922 o změně pravidel hlasoval už ve středu, výsledky jsou ale dosud tajné a čekají v zapečetěných obálkách. Členové výboru ovšem naznačují, že pokud Mayová neprojeví ochotu odejít nejpozději 10. června, pak se obálky otevřou, což může vést k tomu, že premiérka bude muset ve své funkci skončit ještě dříve.