reklama

Vizitky kandidátů (řazeni abecedně):

 

Michael Gove (51)

- Ministr životního prostředí od června 2017, patřil k vůdcům kampaně za odchod Británie z EU, jako jeden z hlavních důvodů uváděl nekontrolovanou imigraci.

- Po předložení návrhu brexitové dohody podle britských médií odmítl nabídku, aby po Dominicu Raabovi převzal agendu odchodu z EU, což bylo vnímáno jako signál nesouhlasu s dohodou, sám ale uvedl, že ve vládě bude pokračovat a že Mayové důvěřuje.

- Narodil se 26. srpna 1967 v Edinburghu, vyrůstal v Aberdeenu. Na jedné z kolejí Oxfordu vystudoval angličtinu a poté působil jako novinář. V roce 2005 jej zvolili do parlamentu a o dva roky později se stal členem stínové vlády, v letech 2010 až 2014 byl ministrem školství a svými reformami se v kabinetu zviditelnil. Je ženatý a má dvě děti.

 

Jeremy Hunt (52)

- Ministr zahraničí od července 2018, v minulosti zastával posty ministra kultury a sportu (2010 až 2012) a zdravotnictví (2012 až 2018).

- V roce 2016 byl pro setrvání Británie v unii, ale po referendu se přidal k brexitovému křídlu. Brexitová dohoda je podle něj dobrým východiskem pro to, aby Británie dostala při odchodu z EU všechno, co chce, ale předpovídal její nesnadné schvalování.

- Narodil se 1. listopadu 1966 v Londýně. Je ženatý, má tři děti.

 

Boris Johnson (54)

- Bývalý ministr zahraničí, favorit na pozici nového vůdce s výrazně největšími šancemi, je velmi populární mezi konzervativci, podle průzkumů by pro něj hlasovalo až 39 procent z nich.

- Kandidaturu oznámil minulý čtvrtek a vyzval konzervativce k návratu k jejich tradičním hodnotám, jako jsou nízké daně či silný důraz na zajištění bezpečnosti.

- Od července 2016 byl Johnson ministrem zahraničí ve vládě Theresy Mayové, z funkce odstoupil loni v červenci na protest proti tomu, jak Mayová vedla jednání o vystoupení Británie z EU. Nesouhlasil s takzvaným plánem z Chequers, ve kterém Mayová stanovila zachování více obchodních vazeb na EU a především volný pohyb zboží.

- V letech 2008 až 2016 byl starostou Londýna a v roce 2016 patřil k hlavním tvářím kampaně za vystoupení Británie z Evropské unie. Je zastáncem takzvaného "tvrdého" brexitu, tedy úplné odluky od unijních struktur. Letos v březnu prohlásil, že na opravdovou změnu brexitové dohody není pozdě.

- Narodil se 19. června 1964 v New Yorku. Je podruhé ženatý, má pět děti. Kariéru zahájil jako novinář, ze zpravodaje londýnských Timesů a deníku The Daily Telegraph se vypracoval na šéfredaktora konzervativního magazínu The Spectator.

 

Andrea Leadsomová (56)

- Za britský kabinet vytvářela agendu dolní komory parlamentu, tuto středu (22. května) z funkce odešla na protest proti novému plánu Mayové na realizaci brexitu.

- Byla ministryní životního prostředí od července 2016 do června 2017, předtím pracovala jako náměstkyně ministra energetiky a klimatických změn. Poslankyní je od roku 2010.

- Narodila se 13. května 1963, na univerzitě ve Warwicku vystudovala politické vědy a před vstupem do politiky pracovala v bankovnictví, například v bance Barclays. Je vdaná a má tři děti.

 

Dominic Raab (45)

- Bývalý ministr pro brexit od července 2018 do listopadu 2018, průzkumy mu připisují šance asi 13 procent hlasů. V minulosti byl státním tajemníkem pro lidská práva na ministerstvu spravedlnosti či šéfem administrativy tehdejšího stínového ministra vnitra Davise. Je hlavním oponentem Johnsona v brexitovém křídle strany.

- Na ministerskou pozici rezignoval proto, že nesouhlasil s předběžným textem dohody o brexitu, kterou vláda Mayové vyjednala v Bruselu. Raab také řekl BBC, že Brusel při vyjednávání Británii vydíral, a vyjádřil pochybnosti o schválení dohody britským parlamentem.

- Narodil se 25. února 1974 v hrabství Buckinghamshire. Je ženatý, má dvě děti.