Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ficův vládní Směr-sociální demokracie ovládl Eurovolby 2019 na Slovensku

Národná rada Slovenskej republiky
Národná rada Slovenskej republiky
Foto: Národná rada Slovenskej republiky

Ve volbách do Evropského parlamentu na Slovensku získávají zatím nejvíce hlasů vládní strana Směr-sociální demokracie (Směr-SD) expremiéra Roberta Fica a koalice proevropských neparlamentních stran Progresivní Slovensko a Spolu (PS/Spolu).

Vyplývá to z neoficiálních předběžných výsledků z okrskových komisí. Na třetím místě je protiunijní krajně pravicové uskupení Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS).

Hlasování, v němž Slováci vybírali 14 europoslanců, se konalo v sobotu. Oficiální konečné výsledky budou zveřejněny po ukončení voleb v celé EU, tedy dnes pozdě večer.

Po sečtení 500 z 5940 volebních okrsků na Slovensku těsně vede Směr-sociální demokracie se ziskem zhruba 19 procent hlasů, koalice Progresivní Slovensko a Spolu zaostává o jedno procento. Třetí Kotlebova Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) má přes 13 procent, uvádí deník SME.

Podle SME ve větších městech dominuje Progresivní Slovensko a Spolu, v menších městech naopak Směr-sociální demokracie, případně LSNS.

Témata:  evropské volby (2019) Slovensko Robert Fico

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.