Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Eurovolby 2019: Překvapivý výsledek! Le Penová poráží Macrona

konference protiimigračních stran v Praze (17. 12. 2017)
konference protiimigračních stran v Praze (17. 12. 2017)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Krajně pravicové Národní sdružení (RN) Marine Le Penové vyhrálo volby do Evropského parlamentu ve Francii. V očekávaném souboji s proevropskou stranou prezidenta Emmanuela Macrona získalo podle prvních odhadů okolo 24 procent hlasů. Macronova koalice Obroda, jejímž základem je jeho strana Republika v pohybu (REM) je s více než 22 procenty druhá. Výrazně si polepšili zelení, kteří skončili třetí s 13 procenty.

Le Penová, která v kampani tradičně sázela na protiunijní rétoriku, tak zřejmě potvrdila stoupající trend svých preferencí z posledních průzkumů. Macronova strana šla do voleb s ambicí vyhrát v době poznamenané protesty takzvaného hnutí žlutých vest.

Podle Elysejského paláce je prohra s protiunijní stranou zklamáním, nikoli však důvodem pro změnu politiky. S ohledem na současné politické poměry i na výsledky vládních stran v předcházejících evropských volbách je výsledek "čestný", řekl agentuře Reuters činitel Macronova úřadu.

Le Penové strana vyhrála ve Francii i minulé volby do EP, před pěti lety získala téměř 25 procent a měla náskok pěti bodů před republikány.

"Je to vítězství Francouzů opovrhovaných, bitých a urážených Emmanuelem Macronem," komentoval dnešní výsledky mluvčí RN Sébastien Chenu. Sama Le Penová označila úspěch za "vítězství lidu, který si s hrdostí a důstojností vzal zpět moc".

Největším překvapením je podle francouzských médií zřejmě vzestup environmentální strany Evropa Ekologie-Zelení (EELV), která výrazně překročila odhady předvolebních průzkumů. Její volební lídr Yannick Jadot označil výsledek za součást celoevropské vlnu úspěchů zelených stran, které si výrazně polepšily například v Německu či Belgii.

"Francouzi také chtějí, aby se ekologie stala ústředním tématem jejich životů," řekl v reakci na úspěch své strany Jadot.

Do EP se dostanou ještě republikáni, kteří si výrazně pohoršili a získali přes osm procent hlasů či socialisté, kteří překročili šest procent stejně jako levicová strana Nepodrobená Francie (LFI).

Témata:  Národní fronta Evropský parlament Emmanuel Macron evropské volby (2019) Marine Le Pen

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy