Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lhal Boris Johnson v kampani? Brexitář půjde k soudu

Boris Johnson (autor: Andrew Parsons / i-Images)
Boris Johnson (autor: Andrew Parsons / i-Images)
Foto: Flickr

Bývalý britský ministr zahraničí a jeden z nejvýraznějších stoupenců odchodu země z Evropské unie Boris Johnson bude muset na předběžné soudní stání kvůli kontroverznímu slibu z kampaně za brexit. Politik čelí obvinění ze zneužití pravomoci veřejného činitele kvůli tvrzení o tom, že Británie posílá unii 350 milionů liber týdně. Londýnská soudkyně nyní rozhodla, že vyhoví žádosti na jeho předvolání, což ale neznamená, že soud v této chvíli považuje obvinění za prokázané, informovala agentura Reuters.

Jádrem kauzy je proslulé tvrzení kampaně Vote Leave, která byla před referendem o členství v EU hlavní kampaní probrexitového tábora. Na autobus, ve kterém její představitelé objížděli Británii, si nechala napsat sdělení: "posíláme EU 350 milionů liber týdně, dejme je radši na NHS (zkratka britského státního zdravotnictví)".

Obvinění vůči Johnsonovi označila soudkyně Margot Colemanová za aktuálně neprokázaná a podotkla, že její rozhodnutí neznamená jakýkoli soud o jejich faktickém základu. Hovořila však o "neobvyklé a mimořádné stížnosti se značným veřejným zájmem", o níž by se mělo rozhodnout cestou soudního jednání.

Johnson v reakci uvedl, že stížnost byla k soudu podána z politických důvodů. Iniciátoři procesu podle něj chtějí podkopat výsledek brexitového referenda.

Témata:  Brexit Boris Johnson EU

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy