Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další Francouz odsouzen na smrt za službu IS v Iráku

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Irácký soud dnes odsoudil dalšího francouzského občana k trestu smrti za příslušnost k teroristické organizaci Islámský stát (IS). Informovala o tom agentura AFP. Jde už o sedmého francouzského džihádistu, který si v Iráku za poslední čtyři dny vyslechl rozsudek smrti. Francouzská vláda v pondělí prohlásila, že chce popravám svých občanů zabránit, zároveň ale nestojí o jejich návrat do vlasti.

"Přiznávám, že jsem patřil k IS. Pobíral jsem mzdu ve výši 70 dolarů měsíčně (přes 1600 korun)," uvedl před soudem devětadvacetiletý Yassine Sakkam.

"Ve Francii jsem se o nic nezajímal, o Palestinu, o Irák, ani o válku. Myslel jsem jen na to, jak vydělat peníze. Mezi dvěma skleničkami alkoholu a pod vlivem kokainu jsem zavolal bratrovi do Sýrie a řekl jsem mu: 'Přijedu tě navštívit'," řekl.

Když se soudce obžalovaného zeptal, kde se teď nachází jeho bratr, Francouz odpověděl: "Odpálil se na hranicích s Irákem."

Před přelíčením se Sakkamem soud vynesl rozsudek smrti nad čtyřiadvacetiletým občanem Tuniska, který byl obviněn z téhož zločinu. "Odešel jsem do Sýrie protože jsem byl rozčílený a myslel jsem, že se IS zastává těch nejslabších. Dnes už vím, jak to s IS ve skutečnosti je a s organizací už nemám nic společného," řekl během líčení.

Podle iráckých zákonů může být k smrti odsouzen kdokoliv, kdo se připojil k organizaci, jež je považována za teroristickou, ať už se účastnil bojů, či nikoliv.

Oba odsouzení jsou součástí skupiny dvanácti džihádistů, kteří byli zatčeni v Sýrii a letos v lednu následně převezeni do Iráku. Deset z nich jsou Francouzi, z nichž už sedm soud poslal na smrt. Odsouzení mají 30 dní na to, aby se odvolali, jejich advokát už naznačil, že se tak chystá učinit.

Francie v úterý potvrdila, že bude chtít popravě svých občanů zabránit. Paříž totiž dlouhodobě vystupuje proti trestu smrti všude na světě.

Organizace hájících lidská práva zase varují, že zadrženým džihádistům hrozí v Iráku mučení a nemají záruky spravedlivého soudního procesu. Podle organizace Transparency International je Irák 12. nejvíce zkorumpovanou zemí na světě.

Bagdád již odsoudil k smrti přes 500 cizích státních příslušníků patřících k IS, žádného však dosud nepopravil.

Podle AFP tyto procesy otevírají choulostivou otázku, jak naložit s evropskými občany, kteří se připojili k džihádistům. Jejich návrat do vlasti většinou veřejnost silně odmítá, mnoho vlád však zároveň bojuje proti tomu, aby byli v zahraničí popravováni.

Témata:  Irák Francie Islámský stát

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy