Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Princezna Diana má mít v Paříži náměstí. Jen kousek od místa, kde zemřela

John Travolta a Diana na královském plese.
John Travolta a Diana na královském plese.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Téměř dvaadvacet let po tragické smrti britské princezny Diany se pařížská radnice rozhodla pojmenovat po ní náměstí v centru města. S odvoláním na své zdroje o tom informoval list Le Monde. Nové jméno by mělo nést místo nad tunelem u mostu de l'Alma, ve kterém šestatřicetiletá matka britských princů Williama a Harryho v srpnu 1997 zahynula.

Podle listu Le Monde ponese název "Dianino náměstí" místo na břehu řeky Seiny, na kterém stojí od roku 1989 socha Plamen svobody, jež je replikou pochodně z newyorské Sochy svobody. V posledních dvou desítkách let se tento památník francouzsko-amerického přátelství stal neoficiálním Dianiným pomníkem a řada turistů již ani netuší, že socha nebyla vztyčena na její počest.

Pojmenování místa po zesnulé britské princezně dala podle francouzského listu již v polovině dubna zelenou pařížská komise, která rozhoduje o názvech náměstí, ulic a parků. Definitivně by měla rozhodnutí schválit městská rada na svém zasedání, které se bude konat od 11. do 14. června.

Místo, kde stojí Plamen svobody, se mělo původně jmenovat po řecké operní pěvkyni Marii Callasové. Pařížská radnice o tom rozhodla v červenci roku 1997 a slavnostní ceremonie se měla konat v září téhož roku, kdy uplynulo od zpěvaččiny smrti dvacet let.

Plány ale tehdy překazila právě Dianina srpnová tragická nehoda. Slavnostní přejmenování na náměstí Marie Callasové se nikdy neuskutečnilo a odhalena nebyla ani připravená pamětní deska. Po řecké sopranistce nakonec pojmenovali o tři roky později středovou alej na třídě Georgese Madela v 16. pařížském obvodu.

Podle listu Le Monde se uvažovalo o pojmenování místa nad tunelem de l'Alma po princezně Dianě už dříve, snahy ale vždy ztroskotaly na odporu královského dvora v Londýně.

Bývalá manželka prince Charlese v srpnu 1997 zahynula při autonehodě spolu se svým tehdejším přítelem Dodim al-Fayedem. V okamžiku neštěstí se řidič jejich vozu snažil uniknout bulvárním fotografům. V rychlosti vyšší než 120 kilometrů za hodinu narazil do jednoho z pilířů mostu. Vyšetřování odhalilo, že řidič měl v krvi alkohol, trojí laboratorní zkouška ukázala 1,8 promile, tedy třikrát více než byla povolená norma. V jeho krvi se nalezly i stopy léků proti depresi.

Témata:  Paříž Lady Diana princezna Diana

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 12:34

USA o útoku na Izrael údajně věděly několik dní dopředu

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena v neděli kategoricky odmítla tvrzení tureckých, jordánských a iráckých představitelů, podle nichž Írán 72 hodin před masivním dronovým a raketovým útokem na Izrael varoval Spojené státy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy