reklama

Evropské volby prokázaly politické rozdělení Německa, které kopíruje linie západního a východního Německa rozděleného během studené války železnou oponou. Zatímco v západním Německu vítězili Zelení, ve východním byla na předních příčkách AfD.

Celkově však v evropských volbách dosáhli lepšího výsledku Zelení, kteří získali 20,5% hlasů a skončili tak druzí za Křesťanskodemokratickou unií CDU/CSU. AfD skončila až čtvrtá za SPD s 11% hlasů.

Berlínská pobočka AfD zřejmě prohru nedokázala zcela vydýchat a rozhodla se ostře reagovat. Na jí zveřejněné mapě je západ a východ Německa vybarven zeleně a Německa je západní část vybarvená zeleně a orámovány černou vlajkou s šahádou neboli islámským vyznáním víry. Oblast nazvalo hnutí „Chalifátem Německo“. Chalifát označuje islámský státní útvar, ve kterém vládne chálifa, hlava ummy, muslimské obce.

Naopak pět východních spolkových zemí, kdy AfD získala nejvíce hlasů, byly ještě spolu s Berlínem vymalovány modře, barvou AfD. Strana toto území označila za „Spolkovou republiku Německo,“ což je oficiální název Německa.

Zelení představují hlavního ideologického protivníka AfD. Strana je obviňuje z podpory migrace, islámu, multikulturalismu či politické korektnosti, tj. proti všemu, vůči čemu AfD vystupuje a co považuje za hlavní nebezpečí pro Evropu. Neshodují se též na pro Zelené klíčové enviromentální politice, vůči které se AfD staví velmi skepticky.

AfD není jediná protimuslimská strana, která naznačuje, že její političtí oponenti změní danou zemi na „Islámský stát“ ovládaný právem šária. Česká obdoba AfD, Svoboda a přímá demokracie (SPD) též opakovaně varuje, že pokud jí čeští voliči nebudou volit, ČR a Evropa se stanou muslimskou zemí.

Strana České suverenity, v jejímž čele stál bývalý politik ČSSD David Rath, ve svém volebním videu ukazovala temnou budoucnost ČR v roce 2029, kdy hrající si děti budou muset být povinně zahalené a na místě Pražského hradu bude stát mešita. Videu se však dostalo jen posměšků. Samotná Česká suverenita získala ve volbách jen 2 609 hlasů, tj. 0,11%.

S výsměchem se též setkala kontroverzní mapa zveřejněná berlínskou buňkou AfD. „ Kdybych musela žít pod značkou "Spolková republika Německo" pod AfD, raději bych si vzal zelený chalifát. Tam je slunce a výborné jídlo!“ napsala jedna Němka. „ Jako Berlíňan chci být přidělen do Německého chalifátu. Nechci být součástí tohoto modrého Německa,“ okomentoval mapu jiný Němec.

„ Pro mě jsou oba stejný, AfD a chalifát. Oba jsou stupidní lidé, kteří ničí lidstvo,“ rozhořčeně napsal další. Buňka obrázek ze svého facebookového účtu stáhla.

Ačkoliv se AfD vymezuje proti Zeleným, neuspokojivé výsledky v evropských volbách by ji mohly přinutit přijmout některé části jejich zelené politiky. Mládežnická organizace AfD z Berlína tlačí na vedení strany, aby přehodnotila svůj skeptický postoj vůči ochraně klimatu, uvádí agentura Reuters. Podle analýzy voleb AfD získala jen 7% voličů ve věku 18-29 let, zatímco 31% této skupiny si vybrala Zelené.

Reuters však poznamenává, že se nedá očekávat, že by v dohledné době se AfD rozhodla odstoupit od své kritické pozice vůči zelené police a slevit z podpory uhelného průmyslu. V srpnu ji čekají regionální volby v Brandenbursku a Sasku, dvou regionů, jejichž ekonomika je těsně spojena s uhelným průmyslem. AfD zde během voleb do Evropského parlamentu dosáhla nejlepších výsledků.