Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Střelec na východě USA zabil 12 lidí, sám zemřel při přestřelce

Členové SWAT v akci
Členové SWAT v akci
Foto: dodmedia.osd.mil

Páteční střelba v budově městského úřadu ve Virginia Beach na východním pobřeží USA si vyžádala 12 obětí. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Mezi dohromady 13 mrtvými je i předpokládaný střelec, který byl podle šéfa místní policie dlouholetým městským zaměstnancem. Motiv střelby zatím stále není znám.

Střelec podle policie zemřel, když policisté opětovali střelbu ve správní budově vedle radnice. Za mrtvého byl prohlášen po převozu do nemocnice. Pachatel vyzbrojený pistolí s tlumičem předtím zasáhl také jednoho policistu, který ale přežil díky neprůstřelné vestě.

Podle šéfa policie ve Virginia Beach Jamese Cervery byl střelec sám a střílel do lidí "nahodile". Kromě 12 mrtvých si střelba vyžádala také čtyři zraněné. Mezi oběťmi je podle policie sedm mužů a pět žen. Jedenáct z nich bylo zaměstnanci města, dvanáctý si přišel do správního centra vyřídit úřední záležitost.

To the people of #VirginiaBeach: Las #Vegas is thinking of you in the wake of today's tragedy. Like many other places, #LasVegas knows the pain you are facing. Although separated by many miles - we stand with and support you.#VegasStrong & #VirginiaBeachStrong pic.twitter.com/2dBKIvqqyX

— Clark County Nevada (@ClarkCountyNV) 31. května 2019

Střelcem byl podle policie DeWayne Craddock, čtyřicetiletý muž, který byl 15 let městským zaměstnancem. V době útoku byl těžce ozbrojen a v jeho bytě se posléze našla řada dalších zbraní, uvedl šéf policie Cervera na tiskové konferenci. K motivu útoku se nevyjádřil s tím, že je předmětem dalšího vyšetřování.

Zástupci města odmítli sdělit, zda předpokládaný střelec v době útoku čelil ze strany zaměstnavatele nějakému disciplinárnímu řízení. Některá americká média spekulovala, že Craddock útočil, protože mu hrozilo propuštění z práce.

Virginia Beach leží u atlantského pobřeží a s přibližně 450.000 obyvateli jde o největší město Virginie. "Je to nejdrtivější den v dějinách Virginia Beach," okomentoval tragickou událost starosta Bobby Dyer.

Podle Reuters se jedná o nejkrvavější útok na pracovišti ve Spojených státech od letošního února, kdy tovární dělník ve městě Aurora ve státě Illinois zabil pět svých kolegů poté, co dostal výpověď z práce. Nejhorší krveprolití ve veřejném prostoru způsobil v říjnu 2017 v Las Vegas Stephen Paddock, který postřílel 58 lidí a bezmála 900 dalších zranil. Střílel z pokoje ve 32. patře hotelu na 22.000 účastníků koncertu country hudby pod širým nebem. Vyšetřovatelé jeho motiv nezjistili.

Témata:  střelba v USA USA policie USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.