Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Známý mafián Frank Lucas je po smrti, inspiroval film Americký gangster

Policie USA
Policie USA
Foto: Pixabay

Ve věku 88 let zemřel ve Spojených státech známý mafiánský boss Frank Lucas, jehož životní příběh inspiroval tvůrce filmu Americký gangster s Denzelem Washingtonem v hlavní roli. Informovala o tom dnes agentura AP. Lucas v 60. a 70. letech ovládal obchod s drogami v newyorské čtvrti Harlem.

Synovec někdejšího drogového bosse časopisu Rolling Stone řekl, že jeho strýc zemřel přirozenou smrtí již ve čtvrtek v New Jersey. Jeho zdraví se podle něj v poslední době výrazně zhoršovalo.

Lucas byl v 60. a 70. letech minulého století jedním z nejmocnějších mafiánů v Harlemu. Podle agentury DPA byl prvním černochem, který se dostal na tak vysokou pozici v rámci newyorského organizovaného zločinu.

V polovině 70. let byl Lucas zatčen a odsouzen na desítky let do vězení, stal se ale policejním informátorem a z věznice vyšel již po pěti letech. Později si odpykal za výrobu a prodej drog dalších sedm let. Na svobodu se definitivně dostal v roce 1991.

#FrankLucas former #Harlem drug kingpin died Thursday of natural causes in New Jersey.Lucas, 88, is survived by 7 children & his wife of more than 40 years Julianna. #RealAmericanGangster pic.twitter.com/MNfaVWKlqC

— Alicia Cruz (@Alicia_C_) 1. června 2019

Lucasovým životním příběhem se inspiroval režisér Ridley Scott, který v roce 2007 natočil film Americký gangster. Postavu Franka Lucase si v něm zahrál Denzel Washington, další role ztvárnili například Russell Crow či Cuba Gooding junior.

Témata:  mafie úmrtí USA policie USA

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy