Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žlutým vestám se v létě protestovat nechce. V září udeříme nanovo, vyhrožují

Francouzská policie
Francouzská policie
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Ve Francii dnes už 29. sobotu v řadě vyšli do ulic příznivci protestního hnutí takzvaných žlutých vest, bylo jich však dosud nejméně. Ministerstvo vnitra informovalo, že po celé Francii demonstrovalo 9500 lidí, z toho 1500 v Paříži, uvedla agentura AFP. Ještě loni na podzim, kdy protestní akce začínaly, se jich pravidelně účastnily stovky tisíc lidí.

"Jsme velice odolní. V létě bude asi malý pokles (účasti), ale v září to znovu začne silněji než dřív," řekla AFP jedna z demonstrantek.

Protivládní manifestace, které se konají každou sobotu od loňského listopadu, přilákaly v posledních měsících různý počet lidí, od desítek po stovky tisíc. Protestujících je však čím dál tím méně. Před dvěma týdny se pochodů po celé Francii zúčastnilo 15.500 lidí, o týden později to bylo jen 12.500.

#YellowVests marching in #Paris moments ago for #ActeXXIX. The Elite think their predatory globalist agenda is a fait accompli. But this movement and the significant transformative changes it is bringing forth prove otherwise. Vive la France!! #GiletsJaunes pic.twitter.com/pMqewmyKQn

— Simply Beautiful (@SimplyBeautific) 1. června 2019

Žluté vesty zaznamenaly zásadní neúspěch ve volbách do Evropského parlamentu, ve kterých kandidovaly dvě strany, jež se k hnutí přímo hlásí. Žlutá aliance zpěváka Francise Lalanneho získala 0,54 procenta hlasů, Občanská evoluce vedená Christophem Chalençonem pouze 0,01 procenta.

Některé manifestace se nově svolávají i na neděli, například takzvaný "pochod zmrzačených", kterého se zúčastní demonstranti, již přišli při střetu s policisty například o ruku či oko.

Pařížský prokurátor v pátek v rozhovoru s pařížským listem Le Parisien sdělil, že policisté, kteří jsou podezření z použití nepřiměřeného násilí proti demonstrantům, budou čelit spravedlnosti. Při střetech s policií bylo od loňského listopadu zraněno 2448 protestujících a 1797 strážců pořádku.

Témata:  demonstrace v Paříži demonstrace ve Francii Francie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy