reklama

Izraelský útok si podle ní kromě obětí vyžádal také materiální škody. Mluvčí izraelské armády na twitteru potvrdil, že Izrael zasáhl cíle v Sýrii, včetně dělostřeleckých baterií, pozorovacích stanovišť a protiletadlového raketového systému. SOHR, která konflikt v Sýrii dlouhodobě monitoruje, uvedla, že izraelské nálety zasáhly skladiště zbraní íránských vojsk a bojovníků libanonského šíitského hnutí Hizballáh, které Írán podporuje.

Nálety následovaly několik hodin poté, co Izrael uvedl, že ze Sýrie byly na okupované Golanské výšiny odpáleny dvě rakety. Mluvčí izraelské armády doplnila, že tyto rakety nikoho nezranily.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu podle agentury DPA řekl, že po ostřelování Golan ze Sýrie nařídil armádě "energický postup". "Nejsme ochotni akceptovat ostřelování našeho území a budeme velmi rozhodně reagovat na každou agresi vůči nám," prohlásil.

Golanské výšiny na jihozápadě Sýrie židovský stát obsadil za války v roce 1967 a v roce 1981 je v rozporu s rezolucí Rady bezpečnosti OSN anektoval. OSN, Evropská unie či Liga arabských států (LAS) považují Golanské výšiny za území okupované Izraelem. Sýrie Izrael jako stát neuznává.

Izrael přítomnost syrské armády podporované Ruskem poblíž hranic znepokojuje. Obává se i blízkosti jemu nepřátelských íránských jednotek, které jsou rovněž spojencem syrské vlády. V uplynulých letech proto v oblasti podnikl stovky náletů.