reklama

Trump v rozhovoru také poznamenal, že by Spojené království mělo do rozhovorů s EU zahrnout lídra Strany pro brexit Nigela Farage. Toho při té příležitosti označil za "velmi chytrého člověka". Dosavadní jednání o brexitu šéf Bílého domu kritizoval, podle něj Londýn nechal Bruselu v ruce "všechny trumfy".

Krátce předtím Trump podpořil bývalého starostu Londýna a britského exministra zahraničí Borise Johnsona v jeho úsilí převzít po odcházející premiérce Therese Mayové vedení Konzervativní strany i vlády. "Odváděl by velmi dobrou práci - byl by skvělý," řekl Trump.

Předseda Labouristické strany Jeremy Corbyn toto jeho vyjádření označil za "naprosto nepřijatelný zásah do demokracie naší země".

Kandidáti, kteří chtějí ve funkci Mayovou vystřídat, již začali představovat své brexitové strategie. Část z nich včetně Johnsona chce opustit EU 31. října i za cenu, že by to bylo bez dohody s EU. Jiní, například ministr zahraničí Jeremy Hunt, varují před následky takového kroku a chtějí s Bruselem vyjednat lepší podmínky. Varianta odchodu bez dohody by podle většiny ekonomů vedla k chaosu a způsobila by v Británii recesi, uvedla agentura AP.

Americký prezident v rozhovoru s The Sunday Times řekl: "Pokud nedostanete dohodu, jakou chcete. Pokud nedostanete spravedlivou dohodu, tak odejděte".

Trump naznačil, že by Spojené království nemělo v rámci finančního vyrovnání, jak uvádí brexitová dohoda, zaplatit 39 miliard liber. "Být na jejich místě nezaplatil bych 50 miliard dolarů, to je velké číslo," řekl. Trump rovněž uvedl, že chce americko-britskou dohodu o volném obchodu uzavřít do několika měsíců po oficiálním odchodu Spojeného království z osmadvacítky.

V první den své návštěvy Británie Trump soukromě poobědvá s královnou Alžbětou II., čeká ho také čaj o páté s princem Charlesem a jeho chotí Camillou a státní recepce v Buckinghamském paláci. Americký prezident v rozhovoru Spojené království označil za "skvělou zemi", k níž podle něj neměl žádný z jeho předchůdců ve funkci blíž než on vzhledem k tomu, že se jeho matka narodila ve Skotsku. "Doufám, že mě ve Spojeném království milují. Já Spojené království určitě miluji," řekl šéf Bílého domu.

V Británii se ovšem řada obyvatel i politiků staví k Trumpově státní návštěvě značně kriticky. Jeremy Corbyn už oznámil, že se na protest proti prezidentově "misogynní a rasistické rétorice" nezúčastní slavnostního banketu na jeho počest.

Labouristický starosta Londýna Sadiq Khan dnes v příspěvku v nedělníku The Observer napsal, že amerického prezidenta považuje "za jeden z nejvíce do očí bijících příkladů rostoucí globální hrozby". "Krajní pravice je po celém světě na vzestupu a ohrožuje naše těžce vydobytá práva a svobody a hodnoty, které definují naše liberální, demokratické společnosti posledních více než 70 let," uvedl. Od podpory Borise Johnsona si podle Khana americký prezident slibuje, že získá "spojence pro svůj program, který lidi rozděluje". Londýnský starosta Trumpovi v příspěvku vyčetl také postoj ke změnám klimatu a obvinil ho z šíření strachu a falešných zpráv.