reklama

Nehoda se odehrála dnes ráno kolem 8:30 SELČ u kotviště San Basilio v kanálu Giudecca, kterým lodě proplouvají do samotného centra severoitalského města. Na videu, které pořídil jeden ze svědků nehody, je vidět obří loď MSC Opera, která zjevně nedokáže zastavit a za varovného troubení následně narazí do přístavního mola a menšího vyhlídkového plavidla River Countess.

zdroj: YouTube

Havárie si vyžádala čtyři lehce zraněné. Pohmožděniny a šok utrpěly čtyři zahraniční turistky ve věku od 66 až 72 let, podle deníku La Stampa jde o dvě Australanky, jednu Novozélanďanku a jednu Američanku.

Vlastník velké lodi, společnost MSC Cruises, uvedla, že plavidlo mělo technické problémy. Při vjezdu do města loď doprovázely dva vlečné čluny, jejichž posádky kapitán MSC OPera o potížích informoval. Čluny se pokoušely výletní loď zbrzdit pomocí vlečných lan, ale neuspěly.

"Dva vlečné čluny se pokoušely obra zastavit, pak se ale kvůli kolizi s vyhlídkovou lodí přetrhlo vlečné lano," citovala agentura ANSA Davida Calderana, šéfa benátské asociace sdružující posádky vlečných člunů.

Na místo již dorazil i starosta Benátek Luigi Brugnaro. Na twitteru napsal, že je po dnešní nehodě nemyslitelné, aby velké lodě dál proplouvali kanálem Giudecca.

"Dnešní nehoda v benátském přístavu dokazuje, že velké lodě už nemohou dál proplouvat kanálem Giudecca. Po mnoha letech netečnosti jsme konečně blízko řešení, kterým ochráníme jak turismus, tak lagunu," napsal na twitteru ministr dopravy Danilo Toninelli. Prakticky stejně se vyjádřil i ministr kultury Alberto Bonisoli.

Obří výletní lodi jsou dlouhodobě trnem v oku řady Benátčanů. Kritici velkých plavidel s tisícovkami turistů na palubě usilují o to, aby do města nemohly vůbec zajíždět.

Loď MSC Opera byla postavena v roce 2004 a uveze až 2675 pasažérů ve 1071 kabinách. Je 275 metrů dlouhá a 54 metrů vysoká. Do Benátek se vracela z plavby zahájené 26. května, během níž turisté viděli Kotorskou zátoku v Černé Hoře a řecké ostrovy Mykonos, Santorini a Korfu.