reklama

Italské úřady neuvedly, které konkrétní země si migranty převezmou.

Vojenská hlídková loď Cigala Fulgosi, jež se u Libye účastnila italské operace na ochranu rybolovu a ropných plošin, zachránila ve čtvrtek z člunu nabírajícího vodu 100 migrantů, z toho 17 žen a 23 nezletilých. Záchranná operace se udála zhruba 165 kilometrů severně od libyjského pobřeží, tedy v oblasti, která oficiálně spadá pod libyjskou pobřežní stráž. Plavidlo pak ale překvapivě nedostalo povolení zakotvit v některém z blízkých přístavů na jihu Itálie a muselo plout až na sever země.

O kurzu na Janov rozhodl vicepremiér Salvini a italská média jeho neobvyklý krok interpretují jako součást taktiky, která má Salvinimu zachovat pověst muže, jež vůči migrantům zaujímá nejtvrdší možný postoj. Ministr vnitra se ohledně uprchlíků na vojenských lodích pravidelně dostává do sporu s ministryní obrany Elisabettou Trentaovou z koaličního Hnutí pěti hvězd (M5S), která se k migrační otázce nestaví tak přísně.

Zachránění migranti pocházejí z Libye, Kamerunu, Somálska, Pobřeží slonoviny, Mali a Nigérie. Je mezi nimi 17 žen, některé z nich gravidní, a 23 nezletilých, z nich někteří jsou na cestě bez doprovodu.

Současná italská vláda zaujala k migraci velmi restriktivní postoj a mimo jiné uzavřela přístavy pro lodě neziskových organizací, jež na moři pomáhají zachraňovat uprchlíky, kteří se dostanou do ohrožení života. Naposledy koncem května přes zákaz vlády zakotvila u ostrova Lampedusa loď německé neziskové organizace Sea-Watch se 47 migranty na palubě.

Prokuratura pak nařídila loď dočasně zabavit, takže nemohla znovu vyplout na moře. Konfiskace byla zrušena v sobotu, informovala organizace na twitteru.

"Právě jsme dostali oficiální zprávu, že naše loď už už není zabavená, a tak se můžeme vrátit ke své činnosti," stojí v příspěvku.