reklama

Stržení busty sovětského velitele z druhé světové války se odehrálo nedlouho po protestu před sportovním palácem, kde se konal ustavující sjezd strany Důvěřuj činům, již založili starosta druhého největšího ukrajinského města Charkova Hennadij Kernes spolu s primátorem Oděsy Hennadijem Truchanovem. Oba přitom přitom byli členy Strany regionů proruského prezidenta Janukovyče.

Demonstraci zorganizovaly krajně pravicové a nacionalistické spolky, podle nichž pomník porušoval ukrajinské zákony zakazující používání komunistických symbolů. Na místo odstraněné sochy připevnili ukrajinskou vlajku. Před necelými dvěma týdny v Charkově proběhl protest proti plánu radnice přejmenovat po Žukovovi jeden z městských bulvárů.

Při potyčkách doprovázejících stržení pomníku i protest před místem stranického sjezdu byl podle agentury Unian zraněn nejméně jeden člověk.

Na starostu Kernese byl v dubnu 2014 spáchán atentát, který se štěstím přežil. Je považován za proruského politika, který však v bouřlivých chvílích po svržení Janukovyče odmítl výzvy k odtržení převážně ruskojazyčného Charkova od zbytku Ukrajiny.