reklama

Obyvatelé čtyřsettisícového města Virginia Beach na pobřeží Atlantiku víkend prožili v šoku z faktu, že jejich obec se zařadila k dalším americkým městům, která lidé znají zejména jako dějiště střeleckých masakrů, uvedla stanice CNN.

Rodina mrtvého střelce na dveřích svého domu vystavila vzkaz veřejnosti, v němž vyjádřila upřímnou soustrast všem pozůstalým, napsala v něm ale, že i ona truchlí kvůli ztrátě "milované bytosti".

Policie střelce už v pátek identifikovala jako čtyřicetiletého DeWaynea Craddocka. Byl to inženýr, který uplynulých 15 let pro město pracoval jako odborník na dopravní stavby. Tajemník městského úřadu Dave Hansen dnes podle agentury AP uvedl, že Craddock se chystal zaměstnání opustit a v pátek několik hodin před činem o tom emailem uvědomil své nadřízené. Podle něj měl Craddock v rámci svého oddělení dobré postavení a v práci měl uspokojivé výsledky.

Podle toho, jak média popsala páteční události, střelec vešel do budovy městského úřadu těsně před koncem pracovní doby. Předtím zastřelil na parkovišti jednu osobu v autě, pak procházel všemi třemi patry radnice a bez rozmyslu pálil kolem sebe. Celkem 11 lidí přitom zabil, další čtyři zranil. Mezi oběťmi jsou čtyři inženýři z toho oddělení úřadu, kde pracoval i střelec.

Pachatel nakonec zemřel poté, co ho v jedné z kanceláří obklíčila policie. Při přestřelce jednoho policistu zranil a sám po převozu do nemocnice podlehl utrpěným střelným zraněním.

Podle CNN policie na místě zajistila dvě pistole ráže 0.45, obě legálně zakoupené v letech 2016 a 2018. Jedna z nich měla tlumič.

Motiv střelce zůstává záhadnou i pro jeho spolupracovníky. Média citovala výpověď jednoho z Craddockových kolegů, Josepha Scotta, který s ním v pátek krátce hovořil na toaletách. Craddock si tam prý po jídle čistil zuby, jak bylo jeho zvykem, a jeho chování působilo naprosto standardně.

Střelba ve Virginia Beach je nejkrvavějším útokem na pracovišti ve Spojených státech od letošního února, kdy tovární dělník ve městě Aurora ve státě Illinois zabil pět svých kolegů poté, co dostal výpověď z práce.

Nejhorší krveprolití ve veřejném prostoru způsobil v říjnu 2017 v Las Vegas Stephen Paddock, který postřílel 58 lidí a bezmála 900 dalších zranil. Střílel z pokoje ve 32. patře hotelu na 22.000 účastníků koncertu country hudby pod širým nebem. Vyšetřovatelé jeho motiv nezjistili.