Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dusno na Ukrajině: Opilí policisté zabili dítě. Lidé se bouří

Ukrajina, ilustrační foto
Ukrajina, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Ukrajinská policie v úterý zatkla dva své příslušníky obviněné z toho, že omylem zabili pětiletého chlapce, když v opilosti stříleli do plechovek na dvoře obytného domu. Případ vyvolal protesty ukrajinské veřejnosti, která žádá demisi ministra vnitra, informovala agentura Reuters.

Chlapec Kyrylo Tljavov byl minulý týden převezen se střelným poraněním hlavy do nemocnice, kde podle ukrajinských médií musel pět hodin čekat na zákrok chirurga. Zraněním podlehl v pondělí večer. Jeho smrt dnes vyvolala před ministerstvem vnitra protesty aktivistů, kteří zapalovali svíčky, přinášeli dětské hračky a vyvěsili transparenty "policie zabíjejí lidi".

Aktivisté na sociálních sítích na středu svolali další protest, na němž budou požadovat rezignaci ministra vnitra Arsena Avakova, který se dosud k případu nevyjádřil.

V důsledku neštěstí, které se stalo ve městě Perejaslav-Chmelnyckyj asi 80 kilometrů od Kyjeva, rezignoval šéf policie Kyjevské oblasti. Požádal zároveň, aby byl převelen na Donbas, kde ukrajinská armáda vede ozbrojený boj s proruskými separatisty.

"Chci vás jako prezident a otec ujistit, že udělám vše, aby byli viníci spravedlivě potrestáni," uvedl na své facebookové stránce prezident Volodymyr Zelenskyj. "Žádné úlevy. Žádné snahy věc zakrýt. Tato tragédie se musí stát výstrahou. Ti, co se mají starat o bezpečnost občanů, by si měli uvědomit svou zodpovědnost."

Vyšetřovatelé poblíž chlapcova domu nalezli patrony, plechovky a další předměty, na něž policisté údajně v opilosti stříleli. Advokát jednoho z obviněných policistů televizi 112 řekl, že je příliš brzy ukázat na viníka. "Nikdo toho pětiletého chlapce nechtěl zabít," dodal.

Chování ukrajinské policie bylo i dříve důvodem k masovým demonstracím. V roce 2012 lidé protestovali proti policistům obviněným z toho, že pomáhali krýt znásilnění a vraždu 18leté dívky, neboť rodiče pachatele měli konexe v politice.

Zlepšení práce policie, v první řadě boj s korupcí, bylo prioritou politické garnitury, která se dostala k moci po pádu režimu exprezidenta Viktora Janukovyče. Podle kritiků se ale změny k lepšímu odehrávají jen pomalu.

Témata:  Ukrajina děti policie Ukrajina

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy