reklama

Turecká vláda podepsala kontrakt na protiraketový systém za 2,5 miliardy dolarů (asi 57,5 miliardy Kč) v roce 2017 a podle amerického tisku by měla ruské rakety dostat letos v létě. USA a NATO, jehož členem Turecko je, nákup tvrdě kritizují s tím, že ruské rakety země-vzduch jsou pro západní armády ohrožením a se zbraňovými systémy NATO nejsou kompatibilní.

Turecko americké výtky odmítá a navrhuje vytvořit společnou komisi, která by situaci posoudila a nalezla východisko. Bílý dům zatím návrh nepřijal a prostřednictvím viceprezidenta Mikea Pence Ankaru varoval, že nákupem riskuje své členství v NATO.

Pentagon v minulosti uzavřel s Tureckem kontrakt na prodej stovky letadel F-35, na jejichž výrobě se Ankara podílí. Podle amerických médií může být v reakci na nákup systému S-400 zrušen jak kontrakt na dodávku amerických letadel, tak i výroba jejich komponentů v Turecku.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v úterý potvrdil, že jeho vláda od smlouvy s Ruskem neodstoupí. Americký obranný systém Patriot, který Pentagon nabízí jako alternativu, by prý Ankara koupila v případě, že bude nabídka Washingtonu tak dobrá jako nabídka Moskvy.