Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko a USA se málem střetly na moři. Kdo zavinil nebezpečný incident?

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: navy.mil

Velitelství ruské tichomořské flotily protestovalo proti údajně nebezpečné navigaci amerického křižníku ve Východočínském moři, která si podle Moskvy vynutila úhybný manévr ruské protiponorkové lodi. Napsala to ruská agentura TASS. Incident, který se odehrál dnes ráno, označilo ruské velení za nebezpečný a nepřípustný. Podle amerického velení byla viníkem ruská loď a vysvětlení Moskvy je propaganda.

Podle sdělení mluvčího tichomořské flotily ve Východočínském moři pluly souběžně kolona ruských bitevních lodí a útočná skupina amerického vojenského námořnictva.

Americký křižník Chancellorsville, vyzbrojený raketami s plochou dráhou letu, prudce změnil kurz a proplul jen 50 metrů od přídě ruské lodi Admiral Vinogradov. Ruské plavidlo muselo provést "extrémní manévr", aby kolizi zabránilo.

Opačný scénář incidentu dnes prezentovalo americké námořnictvo. Ruská loď podle něj postupovala "nebezpečně a neprofesionálně" a vystavila americké námořníky riziku. K americkému plavidlu se přiblížila na vzdálenost 15 až 30 metrů a přinutila ho prudce změnit směr. Ruská verze událostí je podle amerického velení "propaganda".

Témata:  U.S. Navy Rusko USA

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:25

Zelenskyj přiznal další problémy. Armádě chybí rakety i vybavení

Ukrajině chybí dostatečná vzdušná obrana k tomu, aby dokázala zastavit ruský útok na město Černihiv na severu země, který si vyžádal již deset obětí na životech. Uvedl to ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy