Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU má nový plán. Vyběhne s migranty

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Ministři vnitra členských zemí EU se dnes v Lucemburku shodli na většině ustanovení nových a účinnějších pravidel pro vracení migrantů. Novela směrnice o navracení z roku 2008 by měla například zavést rychlejší a jednoznačnější postupy pro rozhodování o navracení migrantů. Zavádí také povinnost migrantů spolupracovat a definuje postup pro případ, že tito lidé spolupracovat nebudou.

Z tiskové zprávy Rady EU o ministerském jednání v Lucembursku plyne, že k celkové dohodě států unie zatím chybí otázka návratového řízení na hranicích. Jeho rozsah je totiž vymezen pravidly o azylovém řízení, na jejichž nové podobě se země zatím nedokázaly dohodnout.

Součástí revidované směrnice jsou také účinnější pravidla pro dobrovolné návraty těch, kteří v EU s žádostí o azyl neuspěli. Unie přitom počítá s podporou například afrických zemí, které své občany převezmou zpět, včetně pomoci s jejich reintegrací do života.

Novela, s níž Evropská komise přišla loni v září, také předpokládá možnost zadržet státního příslušníka třetí země, pokud dotyčná osoba představuje riziko pro veřejný pořádek nebo národní bezpečnost.

Jako krajní řešení je předpokládána, za dodržení řady záruk, možnost vrátit migranta do jakékoliv bezpečné třetí země. Platí přitom, že i migranti mají zaručena svá práva, mimo jiné nesmí být vraceni do států, kde by jim hrozilo nebezpečí.

Témata:  EU migrace uprchlíci

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy