reklama

Šovinistická propaganda

Taktika egyptských bezpečnostních sil, která zahrnuje masové zátahy, bombardování a ostřelování v civilních oblastech, vyhnala z domovů desítky tisíc lidí a vyžádala si tisíce životů, uvádí renomovaný server. Dodává, že tisíce dalších osob byly zatčeny a vystaveny mučení.

"Válka získala mezinárodní rozměr: Má se za to, že Izrael provedl bezpočet vlastních náletů na egyptské území," pokračuje editorial. Za důvod, proč se o problému mluví relativně málo, označuje cílené úsilí egyptské autoritářské vlády zamezit veškerému nezávislému zpravodajství z oblasti.

Na Sinaji nemohou působit žádní egyptští ani zahraniční novináři, což platí i pro humanitární organizace jako Egyptský červený půlměsíc a Mezinárodní červený kříž, konstatuje washingtonský deník. Doplňuje, že zprávy o průběhu bojů v egyptskou vládou kontrolovaným tisku přinášejí téměř výhradně šovinistickou propagandu.

Zpráva lidskoprávní organizace Human Rights Watch - pečlivě sestavená na základě rozhovorů s desítkami obyvatel Sinaje a bývalých armádních příslušníků, kteří v oblasti sloužili, i dalších zdrojů - vnáší na konflikt nové světlo a přináší svědectví o masivním porušování lidských práv režimem prezidenta Abdala Fattáha Sísího, poukazuje americký server.

"Egyptská armáda a policie provádějí systematické a silně svévolné zatýkání, včetně dětí, únosy, mučení a mimosoudní popravy, kolektivní tresty a nucené vystěhovávání," cituje editorial z uvedené zprávy. Ta podle něj nabízí důkazy o tom, že egyptská armáda se uchyluje k nezákonným vzdušným i pozemním úderům, které si žádají velký počet civilních obětí, dětské nevyjímaje, a zakládá ozbrojené lokální milice, které nastolují vlastní vládu teroru.

Spálená země        

Taktika spálené země dle očekávání pouze přispívá k znepřátelení části půlmilionové populace na Sinaji, deklaruje Washington Post. Připomíná, že po šesti letech konfliktu povstalci zorganizovali nejhorší teroristický útok v egyptské historii, když v listopadu 2017 zabili v mešitě na severu poloostrova 311 lidí.

Egyptský režim odpověděl zintenzivněním represí a v následujících letech nechal zatknout na 5 tisíc osob, uvádí vlivný deník. Dodává, že jen málo z nich bylo formálně obviněno z nějakého zločinu, jak egyptské právo vyžaduje.  

Zpráva Human Rights Watch vyvolala očerňovací kampaň Sísího režimu proti organizaci a jednomu z jejích egyptských expertů, Amru Magdímu, konstatuje prestižní server. Podotýká, že jistý provládní komentátor jej nazval "teroristou", který bude dopraven zpět do Egypta a popraven.

"Taková extrémní rétorika jen podtrhuje míru, s jakou Sísího režim svou represí převyšuje předchozí egyptské diktatury," nebere si servítky Washington Post. Připomíná, že Human Rights Watch proto navrhuje Spojeným státům a dalším zemím, které Egyptu poskytují vojenskou pomoc a prodávají zbraně, aby svou podporu pozastavily do doby, než Sísího režim zlepší dodržování lidských práv a umožní nezávislé vyšetřování možných válečných zločinů na Sinaji.  

Pokud Sísího režim odmítá hnát k zodpovědnosti americká administrativa Donalda Trumpa, musí tak podle washingtonského deníku učinit americký Kongres. Jeden z jeho podvýborů ostatně minulý měsíc navrhl, aby uvolnění 260 milionů z celkového objemu vojenské pomoci Egyptu v roční hodnotě 1,3 miliardy dolarů bylo podmíněno zlepšením stavu lidských práv a demokracie v zemi.

Trumpova administrativa se ovšem v minulosti bránila takovým podmínkám s odkazem na dodatek o národně bezpečnostních zájmech, připomíná editorial. Dodává, že Kongres tedy musí tuto skulinu utěsnit, pokud chce skutečně prosazovat svůj vliv.