reklama

Golunov, který je v Rusku dobře známý, je redaktorem nezávislého zpravodajského serveru Meduza a zaměřuje se na korupci v moskevské městské správě. Držení drog popírá. Policie ho zadržela ve čtvrtek, když mířil na schůzku se svým zdrojem a v jeho batohu byly podle policistů objeveny drogy, konkrétně mefedron a kokain. Šestatřicetiletý reportér je podle svého advokáta přesvědčen, že drogu nastrčila policie, aby ho dostala do vězení.

"Požadujeme zevrubnou prověrku počínání pracovníků ministerstva vnitra, kteří se zúčastnili zadržení Ivana Golunova, a trváme na poskytnutí údajů z této prověrky médiím. Očekáváme od orgánů ochrany práva a pořádku bezpodmínečné dodržování zákonů a požadujeme maximální transparentnost při vyšetřování," zdůrazňuje prohlášení, o kterém informují i další ruská média.

Pod otevřený dopis za osvobození Golunova se podle serveru Newsru.com podepsalo 7578 novinářů. Pod peticí se stejným požadavkem je již více než 130.000 podpisů.

Golunova zadrželi moskevští policisté minulý čtvrtek, právně však tento krok vyřídili až o 13 hodin později. Mezitím mu nedovolili zatelefonovat příbuzným a advokátovi. Když se advokáta domáhal, policisté jej zbili.

Narkotika, určená k prodeji, našli policisté v batohu při domovní prohlídce novinářova bytu. Z devíti fotografií, údajně pořízených při prohlídce, ale osm zachycuje jiný byt, poznamenal server.

Moskevský soud v sobotu uvalil na novináře domácí vězení, přestože vyšetřovatelé a prokurátor požadovali dvouměsíční vazbu.

Ještě před soudním jednáním byl Golunov převezen z vazby do nemocnice.

Podle právníka Pavla Čikova jeho klienta ve vazbě zbili, což policie popírá, a před soudním jednáním zkolaboval. Lékaři ale podle ruských médií nezjistili žádná vážná zranění, pouze modřiny a odřeniny.