Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muslimská dívka (†8) zažila peklo. Hromadně ji znásilňovali v chrámu, pak zavraždili

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: dailymail.co.uk **dailymail.co.uk**

Soud v Indii dnes vyměřil tresty šesti mužům hinduistického vyznání za loňské hromadné znásilnění a vraždu osmileté muslimské dívky u města Kathua ve státě Džammú a Kašmír. Tři pachatelé byli odsouzeni na doživotí, další tři k pěti letům vězení. Obžaloba se chystá proti rozsudku odvolat, pro muže s doživotím totiž požadovala trest smrti, uvedla agentura AFP.

Podle vyšetřovatelů měl čin zastrašit místní muslimskou nomádskou komunitu a donutit její příslušníky, aby opustili oblast.

Pachatelé dívku unesli loni v lednu, následně ji omámili drogami a drželi v místním hinduistickém chrámu, kde ji opakovaně znásilňovali. Tělo se našlo o pět dní později v lesích, podle pitvy byla dívka škrcena a ubita kamenem.

V případu znásilnění prokuratura obvinila celkem osm mužů, jednoho z nich dnes soud osvobodil pro nedostatek důkazů. Další bude souzen v rámci zvláštního soudního řízení, protože byl v době spáchání zločinu nezletilý.

Tři muže soud odsoudil ze znásilnění a vraždy, další tři podle něj přijali úplatky a ničili důkazy v průběhu vyšetřování.

Podle AFP je čin ukázkou toho, jak se v Indii od roku 2014, kdy usedli do federální vlády hinduističtí nacionalisté pod vedením premiéra Nárendry Módího, zhoršují vztahy mezi náboženskými komunitami. Soud se kvůli vyhrocené atmosféře mezi místními obyvateli konal v sousedním státě Paňdžáb, právnička rodiny oběti totiž v minulosti čelila výhrůžkám znásilněním a smrtí za to, že případ přijala.

Indií v posledních letech otřáslo několik hromadných znásilnění, zřejmě nejzávažnější byla kauza z Dillí z roku 2012, kdy skupina mužů znásilnila a zavraždila studentku v autobuse. V souvislosti s podobnými případy se ve velkých indických městech často konají protesty proti sexuálnímu násilí. Podle vládních statistik počet sexuálních trestných činů v zemi roste, nicméně mnoho případů, především ve venkovských oblastech, oběti úřadům vůbec nenahlásí.

Témata:  Indie znásilnění EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.