reklama

Letoun havaroval 9. dubna krátce po vzletu z letecké základny Misawa na severu ostrova Kjúšú. Pilot před havárií nenaznačil, že by měl potíže a podle vyšetřování se ani nesnažil z letadla katapultovat.

Záchranáři našli úlomky stíhačky i tělo 41letého pilota. Z černých skříněk se jim však nepodařilo získat žádná neporušená data.

Pravděpodobnost, že pilot ztratí ve vzduchu přehled, je podle BBC větší v nových strojích, jež mají v kokpitu velké množství elektroniky, které musí letec věnovat pozornost.

Jelikož armáda vyloučila technickou závadu na letounu, zesílí pouze trénink na prostorovou orientaci a lety F-35A, jež od havárie pozastavila, zase povolí.

Japonsko plánuje stíhačkami F-35 nahradit svoje starší stroje F-4, celkem jich chce od Spojených států nakoupit 147. Země v poslední době zvyšuje investice do obrany, zdůvodňuje to rostoucí hrozbou ze strany Číny a KLDR.

Současný premiér Šinzó Abe také prosazuje změnu ústavy, která při doslovné interpretaci zakazuje Japonsku udržovat ozbrojené síly. všeobecně je ale příslušný článek vykládán tak, že sebeobrana země je dovolena. Abe chce, aby existence japonské armády byla ústavou oficiálně uznána.