Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kreml se chce zbavit "skandálu Golunov". Děsí ho protesty, sám Putin zakročil

Vladimír Putin
Vladimír Putin
Foto: kremlin.ru

Kreml se bude problému se zadrženým novinářem Ivanem Golunovem chtít zbavit do 20. června, kdy se uskuteční každoroční beseda prezidenta Vladimira Putina s občany přenášená celostátními televizemi. Ruskému serveru Projekt to řekli činitelé ruské prezidentské kanceláře. Investigativní reportér Golunov byl minulý týden zadržen v Moskvě a obviněn z držení a šíření drog. Jeho zatčení vyvolalo v Rusku nebývale silné protesty, podle ruských médií je znepokojeno i ruské vedení.

Ministerstvo vnitra slíbilo, že veřejnosti předloží důkazy o Golunovově vině, ale zatím se tak nestalo, upozornil moskevský rozhlas. Novináře policie údajně zbila a musel být ošetřen v nemocnici.

Po několika dnech vazby byl propuštěn do domácího vězení. Tento krok podle serveru Projekt inicioval Putinův kancléř Anton Vajno. Loajální provládní média údajně dostala zelenou, aby byla se zadrženým novinářem solidární.

Ruská ombudsmanka Taťjana Moskalkovová se kvůli kauze v pondělí setkala s Putinem, oznámila agentura TASS. Vyjádřila názor, že Golunova by měli z domácího vězení propustit a měl by být stíhán na svobodě s tím, že zemi neopustí.

Moskalkovová požádala prezidenta, aby zajistil, že generální prokuratura na vyšetřování dohlédne. "Prezident reagoval souhlasně," řekla Moskalkovová redakci serveru Meduza, pro níž Golunov pracuje.

Zadržení Golunova vyvolalo v Rusku velký skandál a v médiích se stalo bezmála hlavní událostí. Spolupracovníci a přátelé novináře před budovou generální prokuratury prakticky nepřetržitě demonstrují, v Moskvě, Jekatěrinburgu a dalších městech se připravuje několik protestních shromáždění.

Témata:  Vladimír Putin Rusko EuroZprávy.cz Ivan Golunov

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy