reklama

Prohlášení severokorejské oficiální tiskové agentury KCNA odráží napětí ve vztazích mezi USA a KLDR po druhém summitu Kima a Trumpa v únoru ve vietnamské metropoli Hanoji. Tato schůzka skončila předčasně a bez dohody.

Washington po únorovém setkání obvinil Pchjongjang, že požadoval v podstatě zrušení všech sankcí, které na něj byly uvaleny za jeho jaderné a raketové testy, výměnou za pouhé částečné odzbrojení. KLDR naopak uvedla, že žádala zmírnění sankcí, za což nabízela uzavření veškerých zařízení ve svém hlavním jaderném komplexu v Jongbjonu.

Podle KLDR hrozí, že se dohoda podepsaná loni 12. června Kimem a Trumpem "stane pouhým prázdným listem papíru", protože Spojené státy se vyhýbají jejímu naplňování. Ve společném prohlášení ze Singapuru se KLDR zavázala spolupracovat s USA na likvidaci jaderných zbraní na Korejském poloostrově výměnou za bezpečnostní záruky a zrušení sankcí ze strany Washingtonu.

Japonská tisková agentura Kjódó uvedla, že Severní Korea na poslední chvíli zrušila připomínkovou akci, která se měla dnes konat v místě prvního setkání Trumpa s Kimem v hotelu Capella na singapurském ostrově Sentosa. Severokorejské velvyslanectví sdělilo, že akce plánovaná v předvečer výročí summitu byla "z nepředvídaných důvodů" odložena.

Mluvčí americké ambasády Camille Dawsonová podle listu Straits Times prohlásila, že USA nemají v plánu si summit nijak připomínat.

Trump dnes novinářům v Bílém domě řekl, že v pondělí dostal "nádherný" dopis od Kim Čong-una. Bez dalších podrobností naznačil, že si myslí, že se stane něco pozitivního s Pchjongjangem. Trumpův bezpečnostní poradce Bolton uvedl, že třetí summit s KLDR je "naprosto možný", ale že "míč je na severokorejské straně hřiště".

Severní Korea dodržuje sliby, že nebude provádět jaderné zkoušky nebo testy interkontinentálních balistických střel. Spojené státy nicméně pokračují ve své "kampani maximálního nátlaku", protože Kim podle všeho neudělal strategické rozhodnutí upustit od snah o získání jaderných zbraní, řekl dnes Bolton na konferenci pořádané listem The Wall Street Journal.