Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kreml se zbavil nepříjemného skandálu. Novinář Golunov byl osvobozen

Věznice
Věznice
Foto: Pixabay

Ruské úřady dnes ukončily trestní stíhání investigativního novináře Ivana Golunova, kterého minulý týden zadrželi moskevští policisté pod záminkou obchodování s drogami. Ministr vnitra uznal, že proti novináři nejsou důkazy. Sám Golunov slíbil dál pokračovat v odhalování korupce. Vězeňská správa mezitím žurnalistovi sejmula elektronický náramek, který jej kontroloval, zda setrvává v domácím vězení, jež mu uložil soud.

"Budu dál pokračovat ve vyšetřování. Musím potvrdit důvěru (ve mne vloženou)," řekl Golunov podle agentury TASS za nadšeného aplausu svých přívrženců, shromážděných u sídla moskevské správy ministerstva vnitra, kde jej seznámili s rozhodnutím ukončit trestní stíhání. Novinář děkoval za podporu se slzami v očích. Za nejlepší odškodnění za utrpěné příkoří by považoval, aby už nikdo další nezažil něco podobného.

Novinář, známý odhalováním korupce, obvinění z obchodování s drogami odmítal a tvrdil, že drogy, údajně nalezené během domovní prohlídky, podstrčili do jeho bytu sami policisté, aby jej dostali do vězení. Hrozilo mu až 20 let za mřížemi.

And to wrap up this day — the best moment! Freed investigative journalist Ivan #Golunov reunites with his dog! pic.twitter.com/gNztKBM8GZ

— Mary Ilyushina CNN (@maryilyushina) 11. června 2019

Případ vyvolal vlnu pobouření, za Golunova se postavili jeho kolegové z nezávislých i státních médií. Pochyby o policejním postupu vyjádřila i šéfka horní komory ruského parlamentu Valentina Matvijenková. V Moskvě i dalších městech se chystaly demonstrace.

Ukončení Golunovova stíhání oznámil osobně ministr vnitra Vladimir Kolokolcev. "Na základě kriminalistických, biologických, daktyloskopických a genetických vyšetření a posudků bylo rozhodnuto ukončit trestní stíhání Ivana Golunova kvůli tomu, že nelze dokázat jeho účast na spáchání zločinu," řekl. Informoval též o odvolání policistů, kteří měli novinářův případ na starosti, a o návrhu na sesazení dvou policejních generálů.

V médiích se objevily úvahy, že se Kreml chtěl problému se zadrženým novinářem zbavit před blížící se každoroční debatou prezidenta Vladimira Putina s občany přenášené celostátními televizemi.

Golunova zadrželi moskevští policisté minulý čtvrtek, právně však tento krok vyřídili až o 13 hodin později. Mezitím mu nedovolili zatelefonovat příbuzným a advokátovi. Když se advokáta domáhal, policisté jej zbili. Narkotika, určená k prodeji, našli policisté v batohu při domovní prohlídce novinářova bytu. Z devíti fotografií, údajně pořízených při prohlídce, ale osm zachycovalo jiný byt.

"Osvobození Golunova je důležitý signál pro celou občanskou společnost. Stát znovu předvedl, že naslouchá mínění veřejnosti, přihlíží k němu a je nejen ochoten navázat dialog, ale i přiznat chyby," uvedla ombudsmanka Taťjana Moskalkovová, která dříve u policie dosáhla generálské hodnosti. "Režim přiznal chyby a napravuje je," usoudil i šéfredaktor rozhlasové stanice Echo Moskvy Alexej Venediktov.

Ředitelka serveru Meduza, pro který Golunov píše, připsala ukončení případu "úsilí stovek a tisíců lidí". Za důležitý okamžik označil osvobození novináře i opoziční předák Alexej Navalnyj. Současně vyzval k potrestání viníků aféry: policistů, kteří případ vykonstruovali, jakož i zákazníka, který si uvěznění žurnalisty objednal. Tím by podle Navalného mohl být vysoce postavený důstojník tajné služby FSB, o jehož úžasném zbohatnutí si novinář troufal informovat.

Témata:  Rusko EuroZprávy.cz Ivan Golunov

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy