reklama

Lucano čelí obvinění ze zprostředkovávání účelových sňatků a z podvodů na úkor státu. Dnešní stání bylo věnováno procedurálním záležitostem a proces bude pokračovat 17. června.

Lucano, který v Riace od začátku tisíciletí vítal uprchlíky a pomáhal jim najít své místo ve spolčenosti, byl zatčen loni v říjnu. Byl v domácím vězení, které bylo později zrušeno. V Riace má zákaz pobytu. Je obviněn, že pomáhal ženám, jimž úřady odmítly přidělit azyl, zprostředkováváním účelových sňatků. V dalším bodě je pak viněn z obejití výběrového řízení a přidělení svážení odpadků v Riace organizaci napojené na uprchlíky.

Vesnice Riace, která má 1800 obyvatel, dostávala od roku 2000 evropské a státní peníze určené na obnovu vysídlených vesnic prostřednictvím integračních programů pro běžence. Vesnicí prošly tisíce uprchlíků. Riace někteří považovali za příklad obnovy života ve vysídlené vesnici. Časopis Fortune Lucana roku 2016 zařadil do padesátky nejvlivnějších osobností.

Jak uvedla agentura AFP, po Lucanově působení Riace zřejmě změnilo kurs, protože jeho obyvatelé se nyní přiklánějí k protiimigrační Lize, jejímž heslem je Itálie především.