reklama

"Chodíme kontrolovat státní hranici, oplocení. Působíme v táboře Vinojug (přijímací centrum pro migranty ve městě Gevgelija na hranici s Řeckem - pozn. ČTK), působíme samozřejmě přímo i ve městě nebo na dálnici. Podílíme se na pátrací, vyhledávací činnosti. Když detekujeme nějaké cizince, podílíme se na tom zajištění," popsal činnost policistů Volný.

Policisty Česko vyslalo v době vrcholící migrační krize, kdy přes Řecko a další balkánské země proudily statisíce uprchlíků hlavně do Německa.

"Patrola je složená z jednoho makedonského policisty a ze dvou českých policistů. Využíváme naše vozidla, naši techniku. Jsme tady nápomocni ve všech činnostech, které jsou nám kladeny za úkol tady přímo na místě," doplnil.

Pokud jsou migranti zajištěni v terénu, přijede eskortní vozidlo, které cizince odveze do přijímacího střediska. "Tam je zjišťována jejich identita. Pak už jsou v režii makedonské policie," vysvětlil policista.

Většina cizinců, kteří nelegálně vstoupí na území Severní Makedonie, nemá žádné doklady. Přecházejí zelenou hranici, využívají ale také vlaky a autobusy. "To vše je obsahem naší práce, abychom to zkontrolovali," poznamenal Volný. Zásahy jsou podle něj náročné i vzhledem k vysokým teplotám.

Nejčastěji zadrženými migranty jsou občané Pákistánu, Afghánistánu, Indie, ale také Afričané. "Řádově chytáme desítky osob v denní i noční době. Ve srovnání se stejným obdobím v loňském roce dochází k nárůstu počtu cizinců," uvedl Volný.