reklama

I Hi-ho, která zemřela v pondělí, byla vdova po bývalém jihokorejském prezidentovi Kim Te-džungovi. Ten vedl v roce 2000 mezikorejské usmiřovací rozhovory, za což tentýž rok dostal Nobelovu cenu za mír. Jeho setkání s tehdejším severokorejským vůdcem Kim Čong-ilem vedlo k dočasnému oteplení vztahů mezi Severní a Jižní Koreou.

Bývalá Kim Te-džungova manželka I Hi-ho zemřela ve věku 97 let. Severokorejský vůdce dnes po své sestře Kim Jo-čong poslal do Jižní Koreje kondolenční dopis a květiny. Schůzka vlivné diktátorovy sestry s jihokorejskými představiteli trvala asi 15 minut.

"Vyjádřila naději, že spolupráce Severní a Jižní Koreje bude pokračovat, v souladu s úsilím I Hi-ho o usmíření mezi oběma zeměmi," řekl k setkání jihokorejský bezpečnostní poradce.

Cesta Kim Jo-čong do demilitarizovaného pásma se uskutečnila přesně rok poté, co se severokorejský vůdce Kim Čong-un na summitu v Singapuru poprvé setkal s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Oba státníci tehdy slíbili, že budou pracovat na odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova.

Po neúspěšném únorovém summitu USA-KLDR v Hanoji ale diplomatická jednání mezi Washingtonem a Pchjongjangem uvázla na mrtvém bodě. Stagnují rovněž rozhovory mezi oběma Korejemi, jejichž nejvyšší představitelé se v průběhu loňského roku sešli hned třikrát.

Severní a Jižní Korea zůstávají od války z let 1950-1953 technicky ve válečném stavu, protože konflikt skončil jen příměřím, nikoliv podpisem řádné mírové smlouvy. Loni se ale vztahy mezi oběma Korejemi výrazně zlepšily, když severokorejský vůdce Kim Čong-un pozastavil jaderné testy a vydal se na cestu diplomacie.