Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

111 afrických migrantů zmizelo na moři

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Na moři mezi Marokem a Španělskem se od úterý pátrá po dvou člunech se 111 africkými migranty. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na dnešní vyjádření španělských záchranářů.

"Stále pátráme po dvou člunech. Na jednom se nachází 53 lidí, na druhém dalších 58 osob - všichni jsou ze subsaharské Afriky," řekl agentuře AFP mluvčí námořních záchranářů. Dodal, že poplach spustila nezisková organizace Caminando fronteras v úterý dopoledne.

Na pátrání se podílí za španělskou stranu armádní letoun, plavidlo a helikoptéra námořních záchranářů a dvě hlídkové lodi vojenské policie; za marockou stranou moře pročesává další hlídková loď. Operaci v Alboránském moři komplikuje špatné počasí a vlny.

Podle Heleny Malenové z organizace Caminando fronteras, již zalarmovali rodinní příslušníci migrantů, se na palubě lodi s 53 migranty do Evropy vydaly i čtyři ženy a jedno dítě.

Od počátku roku do Španělska přes Středozemní moře doplulo nejméně 8056 uprchlíků na 286 člunech, informovalo 2. června španělské ministerstvo vnitra. Znamená to pokles o 6,6 procentního bodu ve srovnání se stejným obdobím minulý rok.

V celém Středomoří od ledna zemřelo nebo zmizelo cestou Evropy nejméně 543 běženců, z toho 166 na západní trase, tedy při plavbě do Španělska, uvedla Mezinárodní organizace pro migraci (IOM).

Témata:  uprchlíci migrace Maroko Španělsko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy