reklama

V Kongu se ebolou od loňského srpna nakazilo podle Světové zdravotnické organizace (WHO) 2062 lidí, přičemž 1390 jich zemřelo.

Ugandské úřady v okrese Kasese, kde byly hlášeny nákazy ebolou, nařídily zákaz shromažďování. WHO kvůli vývoji svolala na pátek mimořádnou schůzku, na níž se má rozhodnout, zda bude ebola označena za hrozbu s mezinárodním dosahem.

Obě oběti v Ugandě pocházejí z konžské rodiny, která společně přišla do země na začátku týdne. Zřejmě nepřešla na oficiálním přechodu, kde zdravotníci lidem měří teplotu a testují, zda nemají jiné symptomy nákazy. Nákaza se potvrdila také u tříletého bratra zemřelého chlapce, umístěn byl na izolaci. Matka mrtvého a další členové rodiny jsou hospitalizováni poblíž konžské hranice.

Ebola patří mezi nejobávanější nemoci na světě. Je vysoce nakažlivá a úmrtnost na ni dosahuje až 90 procent. Virus poškozuje cévy obětí a způsobuje tak vnitřní i vnější krvácení. Nejhorší epidemie se rozšířila od začátku prosince 2013 v západní Africe. Ebole za více než dva roky podlehlo přes 11.300 lidí z více než 29.000 nakažených, což bylo nejvíce v historii této nákazy.