reklama

Úmrtí jsou hlášena ze dvou nemocnic ve městě Muzaffarpur ve státě Bihár, který je proslulý rozlehlými sady, kde se pěstují stromy plodící liči. U všech dětí lékaři zjistili příznaky akutní encefalitidy (zánětu mozku), uvedl představitel místních zdravotnických úřadů Ašók Kumár Singh. U většiny pacientů byla také zaznamenána hypoglykemie, tedy pokles hladiny glukózy v krvi, dodal Singh.

Podobné případy se v Muzaffarpuru a okolí objevují od roku 1995. V roce 2014 si nemoc vyžádala 150 lidských životů.

Roku 2015 američtí vědci zveřejnili studii, podle níž záhadná úmrtí stovek indických dětí mohou souviset s konzumací velkého množství liči na lačno. Vědci poukázali na to, že liči obsahuje toxin zvaný hypoglycin, který oslabuje schopnost těla produkovat potřebnou glukózu.

Protože ve většině případů děti jedly liči hned po ránu na zahnání hladu, aniž měly před spaním jakoukoli večeři, jejich hladina cukru v krvi byla před konzumací ovoce již dost nízká. U některých dětí pak nastalo hypoglykemické kóma. To může bez včasné pomoci vést k poškození mozku, který pro svou činnost potřebuje pravidelný příjem energie z glukózy, bezvědomí i smrti.