Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polsko zavádí jeden z nejpřísnějších zákoníků, zděsil se i papež František

Věznice, ilustrační fotografie
Věznice, ilustrační fotografie
Foto: Original Communications

Polská národně-konzervativní vláda v parlamentu prosadila novelu trestního zákoníku, která zpřísňuje tresty za násilné trestné činy a i přes kritiku ze strany ochránců lidských práv zavádí doživotní vězení bez možnosti podmínečného propuštění. Na svých internetových stránkách o tom informuje Gazeta Wyborcza.

Ministerstvo spravedlnosti zpřísnění trestů za těžké zločiny, jako je třeba znásilnění dítěte, chystalo řadu měsíců, ale přijetí novely urychlilo zveřejnění filmového dokumentu o případech zneužívání dětí a mladistvých duchovními.

"Zavádíme jeden z nejrepresivnějších trestních zákoníků v Evropské unii, ačkoliv v Polsku kriminalita výrazně klesá. Během posledních čtrnácti let se její míra snížila téměř na polovinu," řekl ve čtvrtek večer při debatě v Sejmu, dolní komoře polského parlamentu, poslanec Marcin Świencicki z opoziční Občanské platformy.

"Vysvětlujte to, prosím, obětem znásilnění v situaci, kdy polovina pachatelů dostává dva roky (vězení) a méně," bránil novelu Marcin Warchol z ministerstva spravedlnosti. Politici vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS) zastávají názor, že dosavadní zákony byly vůči pachatelům zejména násilných trestných činů příliš mírné. Nicméně polský ombudsman Adam Bodnar nebo třeba Helsinská nadace lidských práv novelu kritizují mimo jiné kvůli tomu, že je příliš represivní.

Minulý měsíc se na předsedu horní parlamentní komory Senátu obrátila komisařka Rady Evropy pro lidská práva Dunja Mijatovičová kvůli zavedení doživotního vězení bez možnosti podmínečného propuštění. Tak mají být nově trestáni zločinci, jejichž propuštění na svobodu by znamenalo trvalé ohrožení pro život, zdraví nebo sexuální svobodu jiných. Mijatovičová šéfa Senátu upozornila, že takový trest bude "v rozporu s rozsudky Evropského soudu pro lidská práva i standardy Rady Evropy".

Tribunál ve Štrasburku v minulosti rozhodl, že tento trest představuje nelidské a ponižující zacházení, což zakazuje Evropská úmluva o ochraně lidských práv.

Papež František, hlava v Polsku vlivné katolické církve, o doživotním vězení bez možnosti podmínečného propuštění mluví jako o "skrytém trestu smrti". Tvrdí, že není možné nikomu brát naději.

Novelu trestního zákoníku ještě musí podepsat prezident Andrzej Duda zvolený za PiS.

Témata:  Polsko Právo a spravedlnost trestní zákoník Papež František

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy